Μην παραλείψετε να δείτε: Εύφρανας Ημάς Κύριε – Μοναστηριακή παραδοσιακή Ελληνική Μαγειρική, Άγιος Παρθένιος – Ιερό Προσκύνημα Αγίου Παρθενίου, Άνθρωπε Αγάπα και Μαγειρεύοντας με τον Πατέρα Παρθένιο!
ΣΥΝΤΑΓΗ
1 1/2 Αλεύρι γ.ο.χ.
300 γρ. Ζάχαρη
150 ml Γάλα
8 Αυγά
200 γρ. Μαγιά νωπή
2 φακελ. Μαχλέπι
1 κ.γ. Κακουλέ
1 φακελ. Μαστίχα
1 κ.γ. Κοφτό Αλάτι
150 γρ. Βούτυρο
Αυγό και αμύγδαλο φίλε για πασπάλισμα
Στους 170 για μισή ώρα
ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΠΑΡΘΕΝΙΟ
#πασχαλινατσουρεκια #πασχα #τσουρεκια #pasxa #pasxalinatsourekia #tsourekia
ΑΝΘΡΩΠΕ ΑΓΑΠΑ
Για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου Αγάπης Άνθρωπε Αγάπα και τις εργασίες του Ιερού Προσκυνήματος του Αγίου Επισκόπου Λαμψάκου
Η βοήθεια σας είναι πολύτιμη!!!
Ιεραποστολική Αδελφότητα Αγίου Παρθενίου Άνθρωπε Αγάπα
Λιοσίων 301β, Αθήνα
6989460989
https://revolut.me/andreastheo23
https://www.paypal.me/andreastheo23
Ιεραποστολική Αδελφότητα Αγίου Παρθενίου Άνθρωπε Αγάπα
ΠΑΤΕΡΑΣ ΠΑΡΘΕΝΙΟΣ
Πάσχα και τσουρέκι είναι ένα. Δεν υπάρχει Πάσχα χωρίς να μοσχοβολάει το σπίτι τσουρέκι. Δεν μπορούμε να γιορτάσουμε και να μη γυρίσουν στο μυαλό μας αυτές οι αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων.
Πάμε να φτιάξουμε γρήγορα, νόστιμα και απλά, χωρίς μίξερ, χωρίς τίποτα, το πιο νόστιμο τσουρέκι!
Θα χρειαστούμε λοιπόν αλεύρι για όλες τις χρήσεις ζάχαρη βούτυρο καλό ό,τι επιλέξει ο καθένας αλλά θέλουμε καλό βούτυρο, αυγά, μαγιά νωπή, λίγο αλάτι, λίγο κακουλέ, λίγο μαχλέπι, λίγη μαστίχα, λίγο γάλα χλιαρό και αυγά για την επάλειψη μαζί με αμύγδαλα φιλέ.
Πάμε να ζεστάνουμε λίγο το γαλατάκι μας, λίγο, το θέλουμε χλιαρό για να φτιάξουμε το προζύμι μας θα βάλουμε λοιπόν τη μαγιά εδώ σε ένα μπολάκι θα δείτε πώς θα φτιάξουμε εύκολα το προζύμι μας όλα γίνονται πάρα πολύ γρήγορα και πάρα πολύ εύκολα.
Δοκιμάστε όλοι να φτιάξετε τσουρέκια.
Εχθές με τα κουλουράκια ενθουσιαστήκατε και πολύ χαίρομαι γι’ αυτό. Πολύ σας άρεσαν και πολλές μου είπατε, και πολλοί, ότι θα φτιάξετε τα κουλουράκια αυτά τα ωραία, τα πεντανόστιμα και τα μυρωδάτα. Να κάνετε το ίδιο και με τα τσουρέκια.
Πάμε λοιπόν, θα βάλουμε το γάλα μέσα στη μαγιά. Θα ανακατεύσουμε λίγο, να λιώσει θα βάλουμε και λίγο αλευράκι και είμαστε έτοιμοι αυτό λοιπόν θα τα αφήσουμε κάτσε να περάσει το τρένο αυτό λοιπόν είναι το προζυμάκι μας θα τα αφήσουμε 10 λεπτά να ανέβει όσο θα χτυπάμε εμείς τα αυγά τέλος το σκεπάζουμε με μια πετσετούλα και τα αφήνουμε να ανέβει 10 λεπτάκια πάμε τώρα να βάλουμε τα αυγά και τη ζάχαρη να χτυπήσουμε τα αυγά και τη ζάχαρη για να κάνουμε αφράτα τα τσουρέκια μας με αυτά τα υλικά θα βγουν περίπου 4 τσουρέκια σπάσουμε και τα αυγά να βάλουμε και τη ζάχαρη και πάμε να ανακατεύσουμε καλά καλά μέχρι να λιώσει ζάχαρη όσο μπορείτε ανακατεύετε όσο πιο καλό ανακάτεμα κάνουμε τόσο καλύτερα και τόσο πιο αφράτα θα βγουν τα τσουρέκια μας τώρα αν θέλετε να το βάλετε στο μίξερ βάλτε το, όμως νομίζω ότι δεν χρειάζεται.
Τελειώσαμε από εδώ πάμε να πάρουμε μια μεγαλύτερη λεκάνη εδώ που θα κάνουμε το ζυμαράκι μας θα ρίξουμε μέσα τα αυγά και τη ζάχαρη και πάμε να σας δείξω τι ωραίο που έγινε το προζύμι μας δείτε το θα ρίξουμε το προζύμι μας δείτε το θα ρίξουμε το προζύμι μας μέσα μοσχοβολά η μαγιά θα ρίξουμε τα μυρωδικά μας λίγο αλατάκι σε όλα τα γλυκά είναι απαραίτητο το αλατάκι και πάμε να κοπανίσουμε εδώ τη μαστίχα έτοιμη και η μαστίχα μας τσουρέκι, χωρίς μαστίχα μας τσουρέκι χωρίς μαστίχα δεν γίνεται και πάμε σιγά σιγά τώρα θα βάλουμε χεράκι πλυμένα τα χέρια καθαρά και κάνουμε δουλίτσα ανακατεύουμε σιγά σιγά σιγά και βάζουμε και αλεύρι θα δείτε πόσο εύκολο είναι και πόσο ωραία θα βγουν ήδη μοσχομυρίζουν
Έχουμε προθερμάνει το φούρνο σε 120 βαθμούς να ζυμώσουμε να αφήνουμε λίγο αλευράκι δεν το βάζουμε όλο από την αρχή πάντα υπολογίζουμε ότι το αλεύρι θα είναι στο περίπου και όσο πάρει έτσι λέμε πάντα λέμε τη βάση πόσο χρειάζεται και από εκεί και πέρα όσο πάρει μπορεί να χρειαστεί λίγο παραπάνω μπορεί να χρειαστεί λίγο παραπάνω μπορεί να χρειαστεί λίγο λιγότερο πιάσαν αλευράκια, και τώρα μεταφέρουμε τη ζύμη μας στον πάγκο να κάνουμε τη διαδικασία που θα μας χαρίσει οι ίνες στο τσουρέκι. Παίρνουμε το βούτυρο το οποίο έχουμε λιωμένο και κάνουμε αυτή τη διαδικασία που θα μας χαρίσει ίνες στο τσουρέκι παίρνουμε το βούτυρο το οποίο έχουμε λιωμένο και κάνουμε αυτή τη διαδικασία αυτό είναι θέλουμε αυτό έτσι με το βούτυρο να φτιάξουμε ένα ωραίο ζυμάρι εδώ που μοσχοβολάει το βούτυρο βλέπετε έτσι θέλουμε λοιπόν αυτή τη ζύμη θέλουμε να διπλασιαστεί σε μέγεθος και μετά θα συνεχίσουμε στο πλάσιμο των τσουρεκιών μας βλέπετε ότι έχει διπλασιαστεί το ζυμαράκι μας. Πάμε να αφαιρέσουμε τον αέρα. Θα ζυμώσουμε λίγο ακόμα. Δείτε, δεν κολλάει καθόλου τώρα. Αυτό ήταν.
Και πάμε να το χωρίσουμε τέσσερα κομμάτια φτιάξουμε τέσσερα τσουρέκια είδατε ένα παιχνίδι είναι όλα το Πάσχα τα γλυκά του Πάσχα είναι ένα παιχνίδι τσουρέκια, κουλουράκια η χαρά των παιδιών θα δείτε τι ωραία που θα τα φτιάξουμε το ένα θα το κάνουμε έτσι, δύο θα κάνουμε έτσι και δύο θα κάνουμε διαφορετικά πάμε να φτιάξουμε λοιπόν να φτιάξουμε την κλασσική κοτσίδα Λοιπόν, ενώνουμε εδώ και πάμε εδώ έτσι πάμε εδώ πατάμε εδώ και βάζουμε εκεί απλά και ήρεμα πάμε να κάνουμε και το άλλο είπαμε εδώ θα φτιάχνουμε οτιδήποτε είναι σπιτικό οτιδήποτε δεν μας κομπλάρει στην κουζίνα, δεν μας δημιουργεί πρόβλημα, δεν μας δημιουργεί άγχος, δεν λέμε ότι δεν μαγειρεύουμε γιατί δεν ξέρουμε. Ούτε φοβόμαστε την κουζίνα, ούτε φοβόμαστε να μαγειρέψουμε. Ακόμα και το λάθος μπορούμε να το αξιοποιήσουμε σωστά
Λοιπόν, πάμε από κάτω και εδώ από κάτω και φτιάξαμε και τη δεύτερη κοτσίδα μας εδώ λοιπόν, τώρα σε αυτό το σημείο μπορείτε να βάλετε το αβγουλάκι θα το πιέσετε θα το βάλετε εδώ πάνω, θα το βάλουμε λίγο αραιά γιατί θα φουσκώσουμε και πάμε να φτιάξουμε και δύο στρογγυλά τσουρέκια δύο σαλιγκάρια εδώ εδώ και ένα εδώ και ένα εδώ θα λείψουμε τώρα με αυγό και γάλα να γυαλίσουν καλά τα τσουρέκια μας αφού τα αφήσουμε να φουσκώσουν θα δείτε πώς θα γίνουν τι νόστιμα πάμε να βάλουμε αμύγδαλο φιλέ επάνω εδώ και πάμε να σας δείξω τώρα λοιπόν την επάλειψη τώρα εδώ με το αβγουλάκι και το γάλα μπορείτε να το κάνετε και αφού φουσκώσουν. Εγώ σας τα δείχνω τώρα για να ξέρετε τι θα κάνετε και πώς θα τα φτιάξετε. Και θα τα αφήσουμε άλλη μισή ώρα μέχρι να ανέβουν. Θα τα αφήσουμε να ανέβουν και μετά θα τα ψήσουμε στο φούρνο για μισή ώρα.
Καλέστε στο 6989-469, το άνθρωπε αγάπα, από κάτω στις λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε και τη συνταγή, αλλά και πληροφορίες για το πώς μπορείτε να βοηθήσετε το φιλανθρωπικό μας έργο. Επίσης κάντε κοινοποίηση, πατέρας Παρθένιος, να γίνουμε ακόμα περισσότεροι, να περάσουμε τις 200.000, γιατί όλο αυτό συνεισφέρει στο έργο μας. Όλο αυτό γίνεται για το έργο άνθρωπε αγάπα όλη αυτή η ιστορία με τα βίντεο και τη μαγειρική επωφελούμαστε και μπορούμε και κρατάμε το έργο μας ζωντανό.
Επίσης να σας πω ότι υπάρχει το κανάλι Άγιος Παρθένιος στο οποίο μπορείτε να βρείτε τις λειτουργίες, τα κηρύγματα και ό,τι εκκλησιαστικό θέλετε από εμάς. Είτε από εμένα προσωπικά, είτε από όλους τους πατέρες εδώ στην αδελφότητα. Και το λέω όλο αυτό γιατί μου λένε πολλοί ότι κάνω μαγειρικές και δεν κάνω τίποτε άλλο. Σας ξαναλέω, εδώ το κανάλι μας αφορά στη μαγειρική και μόνο αυτή. Να σας υπενθυμίσω ότι η Μεγάλη Εβδομάδα στον Άγιο Παρθένιο είναι μια πάρα πολύ ωραία εμπειρία, είναι μια εμπειρία μοναδική για την αναπαράσταση στη Μεγάλη Πέμπτη των Παθών του Κυρίου, τη Σταύρωση του Κυρίου και τη Μεγάλη Παρασκευή το πρωί, στις 11 η ώρα γίνεται η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης, ο ενταφιασμός του Σώματος του Χριστού μέσα στον Πανάγιο Τάφο που υπάρχει εδώ στον περίβολο του Ναού. Θα πάμε να σας δείξω και μια βόλτα απ’ έξω να δείτε πώς είναι ο ναός.
Και το Σάββατο το βράδυ μετά την αναστάσιμη Θεία Λειτουργία θα φάμε όλοι μαζί παραδοσιακή μαγειρίτσα την οποία θα τη φτιάξουμε και θα σας τη δείξω πώς φτιάχνεται. Ωστόσο μέχρι να φάμε την κανονική μαγειρίτσα ας φάμε τη μαγειρίτσα την νηστίσιμη μπείτε να δείτε τη μαγειρίτσα την νηστίσιμη με τα μανιτάρια που αν τα ψήσετε καλά τα μανιτάρια δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την κανονική μαγειρίτσα
Πάμε να δούμε τα τσουρέκια μας να τα αφήσουμε να φουσκώσουν και ξαναμιλάμε όταν θα τα βάλουμε στο φούρνο πάμε να τα βάλουμε στο φούρνο. Πάμε να τα βάλουμε στο φούρνο. Εγώ δεν τα άφησα να φουσκώσουνε πολύ. Θα φουσκώνει στο φούρνο. Εσείς αφήστε τα… Τώρα θέλω να σας τα δείξω, γι’ αυτό το κάνω λίγο πιο σύντομα. Αφήστε τα λίγο να φουσκώσουν. Λοιπόν, στους 170 βαθμούς για μισή ώρα ψήσιμο. Και δεν ανοίγουμε ποτέ το φούρνο όταν ψήνουμε κάτι το οποίο θέλουμε να ανέβει. Είτε είναι κέικ, είτε είναι ψωμί, είτε είναι οτιδήποτε, δεν ανοίγουμε ποτέ το φούρνο, δεν μειώνουμε τη θερμοκρασία, γιατί αυτό θα κάτσει. Οπότε παραμένουμε εκεί. Έχει σπάσει μύτη μας από τη μυρωδιά και από το μοσχοβόλημα που έχουμε. Είναι τόσο νόστιμα και τόσο μυρωδάτα τα τσουρέκια μας που δεν φαντάζεστε. Δείτε τώρα χειροποίητο τσουρέκι. Πόση ώρα μας πήρε μία ώρα το σπίτι μας μοσχοβόλησε γέμισε ευλογία γιατί ό,τι είναι ζυμάρι είναι ευλογημένο γέμισε ευλογία και ξέρουμε ότι θα φάμε τσουρέκι νόστιμο και φτιαγμένο από τα δικά μας χέρια δείτε από κάτω πώς ψήθηκε και τώρα θα το κόψω σε λιγάκι να σας το δείξω.
Φτιάξτε νόστιμα τσουρέκια από τον πατέρα Παρθένιο. Φτιάξτε αυτά τα εκπληκτικά τσουρέκια.
Δείτε, ψήσιμο. Μοσχομυρίζουν. Μοσχομυρωδάτα. Να το κόψουμε να σας το δείξω δεν θα το δοκιμάσουμε κοιτάξτε το δείτε το πώς παχαίνει τι να σας λέω αυτό είναι το τσουρέκι μας είναι εκπληκτικό, νοστιμότατο, τώρα είναι ζεστό γι’ αυτό το βλέπετε έτσι, έχει τις ίνες που πρέπει και είναι το νόστιμο, το καθεαυτού, πασχαλινό τσουρέκι. Περνάει το τραίνο πάει Θεσσαλονίκη. 4, 69, 89, στις λεπτομέρειες από κάτω, τα σχόλιά σας, τα μηνύματά σας και τη βοήθειά σας που μπορείτε να στείλετε με όποιο τρόπο εσείς που θα τον βρείτε γραμμένο από κάτω στα σχόλια. Και να μην ξεχάσετε να ζήσουμε μαζί τη Μεγάλη Βδομάδα. Ελάτε να φάμε όλοι μαζί μαγειρίτσα το Μεγάλο Σάββατο μετά την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία.
Φτιάξτε όλοι κουλουράκια και τσουρέκια και νιώστε τη χαρά του Πάσχα. Βιώστε το Πάσχα εκκλησιαστικά, λειτουργικά, πνευματικά, αλλά και με τα ωραία μαγειρέματα.
Βιώστε ό,τι μας δίνει ο Θεός. Γιατί δεν είναι για όλους δεδομένο. Βιώστε το λοιπόν, δοξάστε το Θεό και κάνετε το σταυρό σας.
Να είστε καλά, να είστε ευλογημένοι.
Καλή επιτυχία σε όλους σας.