3 κιλά αλεύρι
6 αυγά
1 κονσέρβα γάλα ζαχαρούχο
2 1/2 κονσέρβες ζάχαρη
2 κονσέρβες σπορέλαιο
250γρ. μαγιά
4 βανίλιες
1 φακελάκι μπέικιν
1 κουταλάκι μαστίχα
1 κουταλιά μαχλέπι
1 κουταλιά κακουλέ
Τον χυμό και το ξύσμα ενός πορτοκαλιού
Σε ένα μπολάκι χτυπάμε τα αυγά μαζί με τις βανίλιες. Σε μια κατσαρόλα (ανεβασμένη σε καλή φωτιά) ρίχνουμε το ζαχαρούχο και τη ζάχαρη (μετράμε την ποσότητα με την άδεια κονσέρβα του ζαχαρούχου), ανακατεύοντας μέχρι η ζάχαρη μας να λιώσει. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε λίγο το μάτι και προσθέτουμε το σπορέλαιο ανακατεύοντας ξανά. Κατόπιν αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι, αφήνουμε λιγάκι να χλιάνει, και προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά ανακατεύοντας μέχρι να πάρουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Σε μια μεγαλούτσικη λεκάνη ρίχνουμε 3 κονσέρβες χλιαρό νερό και μέσα του διαλύουμε τη μαγιά. Προσθέτουμε σε αυτά το μείγμα που έχουμε στην κατσαρόλα μας. Ανακατεύουμε προσθέτοντας σταδιακά τη μαστίχα, το μαχλέπι και το κακουλέ (εννοείται κοπανισμένα σε γουδί μέχρι να γίνουν σκόνη ή αγορασμένα έτοιμα σε σκόνη), το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού. Έχουμε ήδη ανακατέψει το αλεύρι με το μπέικιν και τώρα σιγά σιγά το προσθέτουμε στη λεκάνη μας ζυμώνοντας.
Αφήνουμε τη ζύμη μας στην λεκάνη (σκεπασμένη και σε μέρος ζεστό) να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για κάνα δυοράκι. Κατόπιν πλάθουμε τα τσουρέκια μας και τα βάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει με άκαυστο αντικολλητικό χαρτί. Χτυπάμε σε ένα μπωλάκι τον κρόκο ενός αυγού με λίγο νεράκι και με αυτό αλείφουμε τα τσουρέκια μας. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς και τα ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά (τα τελευταία 5 με αναμμένο τον αέρα). Καλή επιτυχία!
Τη συνταγή αυτή μας την έδωσε η Βασούλα, την οποία και ευχαριστούμε πολύ!