330γρ. γάλα
4 αυγά + 1 κρόκος αυγού
300γρ. ζάχαρη
1 μικρό φακελάκι μαχλέπι
1/3 φακελάκι μαστίχα
160γρ. βιτάμ
1 κιλό αλεύρι σούπερ κίτρινο (Robin Hood)
65γρ. μαγιά μπύρας
Ξύσμα λεμονιού – πορτοκαλιού
Υλικά για τη γέμιση:
240γρ. κουβερτούρα σε σταγόνες ή τρούφα σοκολάτας
200γρ. πραλίνα φουντουκιού (Μερέντα)
Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό γάλα. Χτυπάμε τους κρόκους και τα ασπράδια με τη ζάχαρη. Λιώνουμε το βούτυρο. Ρίχνουμε το μαχλέπι, το ξύσμα λεμονιού (ή πορτοκαλιού) και τη μαστίχα. Ρίχνουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή.
Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 2 ώρες σε ζεστό μέρος. Χωρίζουμε την ζύμη σε τρία ίσα μέρη. Κάθε ένα από αυτά το ανοίγουμε με τον πλάστη να γίνει στρογγυλό. Στο κέντρο κάθε στρογγυλού απλώνουμε το 1/3 από την κουβερτούρα και το 1/3 από την πραλίνα. Κλείνουμε την ζύμη μας σαν πουγκί και βάζουμε τα τσουρέκια μας σε ταψί που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί. Τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μισή ώρα. Τα αλείφουμε με ένα κρόκο αυγού χτυπημένο με λίγο νερό και τα ψήνουμε για μισή ώρα περίπου στους 175 βαθμούς.
Εναλλακτικά μπορούμε να το γαρνίρουμε με γλάσο σοκολάτας ή γλάσο λευκής σοκολάτας και να πασπαλίσουμε με φιλέ αμυγδάλου ή ψιλοκομμένο φιστίκι Αιγίνης.