1 κιλό πλιγούρι (χοντροκομμένο σιτάρι)
4 κιλά γάλα πρόβειο
Λίγο αλάτι
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα στους 60 με 70 βαθμούς και ρίχνουμε μέσα το πλιγούρι ανακατεύοντάς το συνέχεια, σε χαμηλή φωτιά. Για να το ανακατέψουμε χρησιμοποιούμε μια ξύλινη σπάτουλα έτσι ώστε να πιάνει καλά τον πάτο της κατσαρόλας για να μην κολλήσει. Το πλιγούρι ρουφάει το γάλα και σιγά σιγά γίνεται μια πηχτή μάζα. Σταματάμε το βράσιμο όταν πάψει να μυρίζει αλεύρι κι αρχίσει να μυρίζει πιο έντονα το γάλα. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Στη συνέχεια το κόβουμε με το χέρι μας σε κομμάτια και το απλώνουμε στον ήλιο. Προσέχουμε να μην βγάζουμε τον τραχανά σε πολύ έντονο ήλιο ή κατά τη διάρκεια του μεσημεριού γιατί τότε χάνει το βούτυρό του. Κάθε μέρα τον τρίβουμε με τα χέρια μας κάνοντάς τον όλο και μικρότερα κομμάτια. Όταν στεγνώσει καλά τον φυλάμε μέσα σε πάνινα σακούλια μακριά από υγρασία.