1 κιλό πιπεριές Φλωρίνης
2 καυτερές πιπεριές
3 μεγάλα κρεμμύδια
4 πατάτες
1 κιλό ώριμες ντομάτες
4 φλιτζάνια σιμιγδάλι ψιλό
1 κουταλιά νωπή μαγιά
2 κιλά αλεύρι σκληρό
Αλάτι
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τις πατάτες και τις πιπεριές. Τα κόβουμε σε κομμάτια και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα. Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε τις ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες. Ρίχνουμε αρκετό νερό ώστε να τα καλύψει και με σκεπασμένη την κατσαρόλα τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν εντελώς. Σουρώνουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας κρατώντας το υγρό ενώ τον πολτό που μένει στο σουρωτήρι τον περνάμε από το μούλτι. Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το υγρό, τον πολτό, το σιμιγδάλι, τη μαγιά, 2 κουταλάκια αλάτι και αρχίζουμε το ζύμωμα. Ζυμώνοντας θα προσθέσουμε το αλεύρι και εάν χρειαστεί λίγο χλιαρό νερό, ούτως ώστε να πάρουμε στο τέλος μια σφιχτή ζύμη. Σκεπάζουμε την λεκάνη μας με ένα πανί και αφήνουμε τη ζύμη εκτός ψυγείου για δύο τουλάχιστον ημέρες ώστε να ξινίσει. Στη συνέχεια το κόβουμε με το χέρι μας σε κομμάτια και το απλώνουμε στον ήλιο. Καλύτερα να μην βγάζουμε τον τραχανά σε πολύ έντονο ήλιο ή κατά τη διάρκεια του μεσημεριού αλλά να φροντίσουμε να ξεραθεί ομαλά. Κάθε μέρα τον τρίβουμε με τα χέρια μας κάνοντάς τον όλο και μικρότερα κομμάτια. Όταν στεγνώσει καλά τον φυλάμε μέσα σε πάνινα σακούλια μακριά από υγρασία.