250γρ. τραχανά ξινό
1 πασάτα ντομάτας (500γρ.)
2 μελιτζάνες τσακώνικες μεγάλες
1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο
5 σπυριά μπαχάρι
1 κουτ. σούπας αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ελαιόλαδο
Κόβουμε το κρεμμύδι μας σε μικρά κυβάκια. Τις μελιτζάνες τις κόβουμε σε κομμάτια μεγέθους όσο ο μισός αντίχειρας μας περίπου. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο και το αφήνουμε να κάψει. Σε αυτό τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και όταν ξανθίνουν προσθέτουμε και τα κομμάτια μελιτζάνας. Τα φέρνουμε δύο τρεις βόλτες να λαδωθούν καλά και κατόπιν προσθέτουμε την πασάτα, το μπαχάρι, το αλάτι, το πιπέρι και 500ml νερό (με το οποίο ξεπλένουμε τη συσκευασία της πασάτας). Ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρουν μία βράση σε μέτρια φωτιά με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα. Βάζουμε στο βραστήρα μας να βράσει 1 1/2 λίτρο νερό. Όταν αρχίσει να κοχλάζει το ρίχνουμε στην κατσαρόλα, προσθέτοντας και τον τραχανά. Ανακατεύουμε και βράζουμε για μισή ώρα με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα. Που και που (ανά δεκάλεπτο) του ρίχνουμε ένα ανακατεματάκι. Τέλος σβήνουμε το μάτι, κλείνουμε καλά το καπάκι της κατσαρόλας και σε ένα τεταρτάκι της ώρας ο τραχανάς με μελιτζάνες είναι έτοιμος να τον απολαύσουμε.