250γρ. τραχανά
1 κουτί πασάτα ντομάτας
1 ξερό κρεμμύδι
60γρ. βούτυρο
2 κύβους νοστιμιάς βοδινό
1 κουταλάκι κοφτό τσίλι σε σκόνη
Μία πρέζα ζάχαρη
1/2 κουτάλι αλάτι
Κόβουμε το κρεμμύδι καρέ. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και μόλις ρευστοποιηθεί και κάψει, τσιγαρίζουμε σε αυτό τα κρεμμύδια προσθέτοντας τους δύο κύβους νοστιμιάς και το αλάτι. Μόλις καραμελώσουν προσθέτουμε την πασάτα ντομάτας, τη ζάχαρη και νερό όσο το κουτί της πασάτας. Αφήνουμε να πάρει μια βράση. Προσθέτουμε στη συνέχεια δύο λίτρα βραστό νερό και μόλις αρχίσει το φαΐ μας πάλι να κοχλάζει ρίχνουμε μέσα τον τραχανά και ανακατεύουμε. Το αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά με ανοιχτή κατσαρόλα για μισή ώρα ανακατεύοντας σε τακτά διαστήματα. Σβήνουμε κατόπιν το μάτι, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και μετά από άλλη μισή ώρα το φαΐ μας θα είναι έτοιμο.