400 γρ. μπισκότα σαβαγιάρ
1/2 κιλό τυρί μασκαρπόνε
2 κρέμες γάλακτος (των 200 γρ.)
1/2 φλιτζάνι λικέρ kahlua
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
1 φλιτζάνι γάλα
2 βανίλιες
1/2 φλιτζάνι κακάο ή σοκολάτα σε σκόνη
Δύο ώρες πριν ξεκινήσουμε την παρασκευή του τιραμισού βγάζουμε το μασκαρπόνε από το ψυγείο και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου ούτως ώστε να μαλακώσει και να «δουλεύεται» εύκολα.
Σε ένα μπωλ ρίχνουμε τις κρέμες γάλακτος μαζί με 2 κουταλιές ζάχαρη άχνη. Τα χτυπάμε με το μίξερ καλά έως ότου γίνουν σαντιγί και φυλάμε το μείγμα στο ψυγείο.
Σε ένα άλλο μπωλ ρίχνουμε το μισό λικέρ, το μισό κακάο και την μία βανίλια. Τα ανακατεύουμε καλά και σε αυτά προσθέτουμε την σαντιγί ανακατεύοντας απαλά και τέλος το τυρί μασκαρπόνε. Το ανακάτεμα γίνεται με κουτάλι και σε καμία περίπτωση με μίξερ.
Σε ένα βαθύ πιάτο ρίχνουμε το υπόλοιπο μισό του λικέρ, την δεύτερη βανίλια, το γάλα και τα ανακατεύουμε καλά.
Σε ένα πυρέξ στρώνουμε στον πάτο του σαβαγιάρ έτσι ώστε να καλυφθεί εντελώς. Με το μείγμα του γάλακτος ραντίζουμε καλά τα μπισκότα. Από πάνω προσθέτουμε το μισό από το μείγμα του τυριού μασκαρπόνε. Πασπαλίζουμε με κακάο και στρώνουμε άλλη μία σειρά μπισκότα σαβαγιάρ ραντίζοντάς τα, όπως κάναμε και στην αρχή. Ρίχνουμε το υπόλοιπο μείγμα του μασκαρπόνε, το στρώνουμε με ένα κουτάλι απαλά και το πασπαλίζουμε με μπόλικο κακάο. Τοποθετούμε το πυρέξ στο ψυγείο για 12 περίπου ώρες. Το τιραμισού κόβεται σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρεται κρύο.