14 αυγά
2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
5 φλιτζάνια αμύγδαλα
7 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη
Υλικά για την κρέμα:
4 φλιτζάνια γάλα φρέσκο
1 φλιτζάνι ζάχαρη
10 κουταλιές κορν φλάουρ
2 κουταλιές βούτυρο φρέσκο
6 αυγά
4 βανίλιες
Υλικά για το γαρνίρισμα:
2 κούπες κρέμα γάλακτος φτιαγμένες σαντιγί
1/4 κιλού αμύγδαλο ασπρισμένο, καβουρδισμένο και ψιλοκομμένο (ή έτοιμο φιλέ αμυγδάλου περασμένο για λίγο από το τηγάνι)
Θα ξεκινήσουμε φτιάχνοντας το παντεσπάνι. Ξεχωρίζουμε το ασπράδι από τους κρόκους στα αυγά. Σε αυτή τη φάση θα χρειαστούμε μόνο τα ασπράδια. Όμως φυλάμε 6 από τους κρόκους για να τους χρησιμοποιήσουμε στην κρέμα. Χτυπάμε καλά τα ασπράδια με το χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Περνάμε τα αμύγδαλα από το μπλέντερ και τα προσθέτουμε στο μείγμα ανακατεύοντάς το απαλά με ένα κουτάλι. Προσθέτουμε και τη φρυγανιά, τα ανακατεύουμε και ρίχνουμε το μισό από αυτό το μείγμα σε ένα τετράγωνο ταψί στρωμένο με αντικολλητική κόλλα. Ψήνουμε για μισή ώρα στους 200 βαθμούς και επαναλαμβάνουμε το ίδιο με το υπόλοιπο μείγμα. Μόλις ψηθεί το βγάζουμε από το ταψί και το αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Τώρα θα φτιάξουμε την κρέμα. Σε ένα μπωλάκι ρίχνουμε τα δύο φλιτζάνια από το γάλα μας και μέσα σε αυτό διαλύουμε το κορν φλάουρ, τις βανίλιες και τη ζάχαρη. Ζεσταίνουμε πολύ (αλλά όχι βράζουμε) τα δύο υπόλοιπα φλιτζάνια γάλα. Κατεβάζουμε από το μάτι το γάλα και το προσθέτουμε σιγά σιγά στο μπωλ με το μείγμα. Αδειάζουμε αυτό το μείγμα στην κατσαρόλα και το ανακατεύουμε διαρκώς σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει. Αποσύρουμε πάλι τη κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέτουμε τους καλά χτυπημένους κρόκους των αυγών και το βούτυρο. Το ξαναβάζουμε στη μέτρια φωτιά και το ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.
Θα χρειαστούμε μια μεγάλη χάρτινη τετράγωνη βάση τούρτας ανάλογη με το ταψί που έχουμε ψήσει το παντεσπάνι. Αν είναι δύσκολο να βρούμε κάτι τέτοιο μπορούμε να μοιράσουμε το κάθε κομμάτι παντεσπάνι σε δύο κομμάτια και να φτιάξουμε δύο τούρτες. Πάνω στη βάση στρώνουμε το ένα παντεσπάνι και από πάνω του απλώνουμε ισόπαχα την κρέμα. Σκεπάζουμε με το δεύτερο κομμάτι και βάζουμε από πάνω τη σαντιγί με κορνέ ή σπάτουλα αφήνοντας τα πλαϊνά της τούρτας ακάλυπτα. Τέλος πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο και τη βάζουμε στο ψυγείο.