6 αυγά
2 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη
2 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι
1/2 φλυτζάνι τσαγιού νερό χλιαρό
1 κουταλιά σούπας μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια ή ξύσμα ενός λεμονιού
1-2 κουταλιές σούπας κακάο (προαιρετικά)
Υλικά για την σοκολατένια μους:
400γρ. κουβερτούρα
200γρ. γάλα καυτό
400γρ. σαντιγί
Υλικά για την επικάλυψη:
150γρ. κουβερτούρα
1/2+ κούπα ζεστό νερό
Υλικά για το γλάσσο:
1 ασπράδι αυγού
6 κουταλιές σούπας ζάχαρη άχνη
Παντεσπάνι:
Στο μίξερ χτυπάμε τα αυγά καλά να αφρατέψουν και στην συνέχεια ρίχνουμε σιγά – σιγά την ζάχαρη. Προσθέτουμε και το αρωματικό μας και λίγο λίγο το χλιαρό νερό. Στο τέλος στην χαμηλή ταχύτητα του μίξερ προσθέτουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν. ΑΝ θέλουμε κοσκινίζουμε μέσα στο αλεύρι και 1 ή 2 κουταλιές της σούπας κακάο.
Στο ταψί το στρογγυλό που θα το ψήσουμε στρώνουμε κάτω και πλάι λαδόκολλα. Το ψήνουμε στους 225 βαθμούς περίπου και για 25 λεπτά πάντα ανάλογα τον φούρνο. Όταν κρυώσει το βάζουμε στο ψυγείο σκεπασμένο. Έτσι θα μπορέσουμε να το κόψουμε σε 2 ή 3, ακόμα και σε 4 φύλλα για να στρώσουμε το ένα πάνω στο άλλο με την σοκολατένια μους ανάμεσα!!!
Σοκολατένια μους:
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν -μαρί ή στα μικροκύματα. Προσθέτουμε το γάλα σιγά – σιγά ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθούν και το αφήνουμε ανακατεύοντας που και που να κρυώσει. Βγάζουμε την σαντιγί από το ψυγείο αφού την έχουμε χτυπήσει και την αναμιγνύουμε με την σοκολάτα. Την μους την βάζουμε στο ψυγείο σκεπασμένη με μεμβράνη για να μην πιάσει κρούστα. Την ανακατεύουμε 2 – 3 φορές για να αφρατέψει.
Την ημέρα που είναι να κάνουμε την τούρτα:
Ετοιμάζουμε ένα σιροπάκι με λίγο κονιάκ ή κάποιο λικέρ για να σιροπιάσουμε αλείφοντας τα φύλλα από το παντεσπάνι απλώνοντας στην συνέχεια λίγη κρύα μους. Στο τελευταίο παντεσπάνι αλείφουμε με το μους εξωτερικά επάνω και γύρω. Την βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.
Λιώνουμε 150γρ. κουβερτούρα περίπου και προσθέτουμε μέσα σιγά – σιγά και πάντα ανακατεύοντας ζεστό νερό όσο πάρει (περίπου μισή κούπα +) μέχρι να γίνει αρκετά ρευστή (βάζοντας μέσα το δάχτυλό μας να μένει μία ελαφριά επικάλυψη, ΠΡΟΣΟΧΗ δεν ξεπλένουμε το δάχτυλο απλώς… το γλείφουμε καλά). Βγάζουμε την τούρτα από το ψυγείο και ρίχνουμε απλώνοντας την ρευστή σοκολάτα να πάει παντού, πάλι ψυγείο.
Σε ένα μπωλ χτυπάμε ΜΟΝΟ το ασπράδι από ένα αυγό. Όταν γίνει ένας στητός αφρός ρίχνουμε κουταλιά – κουταλιά ζάχαρη άχνη (περίπου 6 κουτ. σούπας) πάντα ανακατεύοντας μέχρι να σφίξει κάπως το αυγόγλασσό μας και να μην τρέχει. Διπλώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλας σε χωνί και βάζουμε μέσα το αυγόγλασσο. Κόβουμε την ακρούλα με ένα ψαλιδάκι και γαρνίρουμε κατά βούληση.
Αν δεν προλαβαίνουμε για το μαχαίρι και την σπάτουλα… απλώς μοιραζόμαστε τα κουτάλια και γινόμαστε χαρούμενοι!!!
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!
Την συνταγή αυτή καθώς και την φωτογραφία που την συνοδεύει, μας τα έστειλε ο καλός μας φίλος Ορφέας, τον οποίο και ευχαριστούμε πολύ! Δείτε τα blog του Ορφέα: «ΤΟΥΙΤΥ» και Ααα!!! να μία Τρελή κι αδέσποτη !!!!