2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 κούπα ζάχαρη
1 μεγάλη κονσέρβα ανανά (565γρ.)
2 αυγά
2 βανίλιες
1 κουταλάκι μαγειρική σόδα
1 τσιμπιά αλάτι
Υλικά για το γαρνίρισμα:
125γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1 κούπα ζάχαρη
1 μικρό γάλα εβαπορέ (170γρ.)
1 κούπα χοντροκομμένα φουντούκια ή αμύγδαλα ή καρύδια
1 κούπα τριμμένη καρύδα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς.
Σε ένα μπλέντερ ρίχνουμε το περιεχόμενο της κονσέρβας -τον ανανά και το ζουμί- και το δουλεύουμε για λίγο. Σε ένα μεγάλο μπωλ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τις βανίλιες, τη σόδα και το αλάτι. Ρίχνουμε εναλλάξ το μείγμα του ανανά και το αλεύρι και ανακατεύουμε για λίγο, τόσο ώστε να αναμειχθούν τα υλικά μας. Αδειάζουμε το μείγμα του κέικ σε ένα ταψί ή φόρμα 20 x 30 εκατοστών περίπου, και το ψήνουμε στο φούρνο για μισή ώρα με σαράντα λεπτά, μέχρι να βγαίνει στεγνή η οδοντογλυφίδα μας. Δεν πρέπει να το παραψήσουμε.
Ενόσω ψήνεται το κέικ μας, θα ετοιμάσουμε τη γαρνιτούρα του. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το γάλα εβαπορέ μέχρι να βράσουν. Μαγειρεύουμε για πέντε περίπου λεπτά ή μέχρι να αρχίσει να πήζει ελαφρά το μείγμα μας. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την τριμμένη καρύδα και τους ξηρούς καρπούς. Μόλις ψηθεί το κέικ μας του κάνουμε τρυπούλες σε όλη του την επιφάνεια (με ξύλινο καλαμάκι από σουβλάκι ή οδοντογλυφίδα κτλ). Ρίχνουμε την γαρνιτούρα πάνω στο κέικ μας και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει πριν το κόψουμε. Το ζουμερό κέικ ανανά είναι έτοιμο να το απολαύσουμε!