Η συνταγή αυτή είναι του Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλου Αγγελόγλου. Δημοσιεύθηκε στην ομάδα “ΔΕΥΤΕ ΑΡΙΣΤΗΣΑΤΕ”!
Μην παραλείψετε να δείτε και το blog του Πατέρα Χριστόδουλου “Βασιλίνος”!
Λαιμός χοιρινός
Μανιτάρια πλευρώτους
Πιπεριές Φλωρίνης
Κρεμμυδάκια φρέσκα
3 σκελίδες σκόρδο
1 κ.σ. βούτυρο (φρέσκο αγελάδος)
2 φύλλα δάφνης
6 κόκκοι μπαχάρι
1 κ.γλ. δενδρολίβανο
1 κ.γλ. θυμάρι ή ρίγανη
Ελαιόλαδο
1 ποτηράκι κρασί (λευκό)
Ζωμός λαχανικών (ή βοδινός)
Αλάτι
Μαϊντανό
Υλικά για τη σάλτσα:
Χυμός 1 λεμονιού
1 κ.γλ. μουστάρδα (απαλή)
1/2 κ.γλ. κουρκουμάς
1 κ.γλ. (κοφτό) μαύρο πιπέρι
1 κ.γλ. κορν φλάουρ
Παίρνουμε κρέας (το ιδανικότερο για τηγανιά είναι λαιμός χοιρινός). Το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια (λ.χ. σαν ένα σπιρτόκουτο), διότι εάν το κόψουμε σε μικρά κομμάτια, θα στραγγίσουν και θα στεγνώσουν, κάτι που δεν θέλουμε. Αφού το κόψουμε, το πλύνουμε και το στραγγίσουμε καλά, τότε -με υπομονή- σε μέτρια και προς δυνατή φωτιά και σε λίγο λάδι, σωτάρουμε καλά τα κομμάτια, μέχρι το κάθε κομμάτι μας να πάρει ωραίο χρώμα από όλες τις πλευρές του και τα βγάζουμε σε μία πιατέλα (με αυτό το σωτάρισμα, το κρέας μας αποβάλλει τα πολλά λίπη του και το «θωρακίζουμε» για να μην αποβάλει τα υγρά του).
Σωτάρουμε τα μανιτάρια πλευρώτους και τις κομμένες πιπεριές Φλωρίνης μέχρι να μαραθούν. Τα βγάζουμε όλα και τα τοποθετούμε σε ένα σουρωτήρι, για να στραγγίσουν από τα λάδια του σωταρίσματος. Στη συνέχεια σωτάρουμε -μέχρι να μαραθούν- τα κομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια και τις σκελίδες σκόρδου μας και τα τοποθετούμε κι αυτά στο σουρωτήρι μας.
Παίρνουμε ένα νταβαδάκι με φαρδύ πάτο και ρίχνουμε 5 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. βούτυρο (φρέσκο αγελαδινό). Προσθέτουμε 2 φύλλα δάφνης, 6 κόκκους μπαχάρι, 1 κ.γλ. δενδρολίβανο, 1 κ.γλ. θυμάρι. Κατόπιν προσθέτουμε μέσα το κρέας με το ζουμάκι του (που έχει βγάλει) και ρίχνουμε τα πλευρώτους, τις πιπεριές, το κρεμμύδι και το σκόρδο και τοποθετούμε το νταβαδάκι στο μάτι της κουζίνας μας, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Όταν το λάδι κάψει και το βούτυρο λιώσει, σβήνουμε με ένα ποτηράκι κρασιού με λευκό κρασί και αφήνουμε λίγο να εξατμισθεί το αλκοόλ.
Εν τω μεταξύ έχουμε ήδη έτοιμο βραστό ζωμό (λαχανικών ή βοδινό), τον οποίο ρίχνουμε στο φαγητό μας, προσέχοντας ο ζωμός να φθάσει ίσα ίσα στο όριο του ύψους του φαγητού μας και ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία της κουζίνας μας σε χαμηλή προς μέτρια, ώστε να αρχίσει το φαγητό να σιγοβράζει. Σ’ αυτό το σημείο αλατίζουμε και δοκιμάζουμε.
Σ’ αυτό το διάστημα στίβουμε 1 λεμόνι (για 4-5 μερίδες∙ εάν έχουμε λιγότερες μερίδες, βάζουμε μισό λεμόνι). Ρίχνουμε τον χυμό του σε ένα μπωλ και προσθέτουμε 1 κ.γλ. μουστάρδα, 1/2 κ.γλ. κουρκουμά, 1 κ.γλ. (κοφτό) πιπέρι μαύρο και 1 κ.γλ. (κοφτό) κορν φλάουρ. Με ένα πηρούνι τα χτυπάμε καλά, για να ομογενοποιηθούν.
Όταν ο ζωμός μας μειωθεί και έχουμε υγρά στο νταβαδάκι περί το ένα νεροπότηρο, τότε κατεβάζουμε το νταβαδάκι και παίρνουμε από τον ζωμό όσο μπορούμε και τον ρίχνουμε στο μπωλ με τον χυμό του λεμονιού μας κ.λπ. Ανακατεύουμε καλά, επανατοποθετούμε το νταβαδάκι στο μάτι της κουζίνας, περιχύνουμε τη σάλτσα μας και αναδεύουμε να πάει παντού. Πασπαλίζουμε το φαγητό μας με ψιλοκομμένο μαϊντανό και αφού βράσει για 1 λεπτό, το κατεβάζουμε, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε 10 λεπτά να «ξεκουρασθεί» ακόμη στο νταβαδάκι.
Διευκρινίσεις:
1) Μπορεί να σερβιριστεί ως κύριο πιάτο (αρκεί να έχουμε επαρκή μανιτάρια και πιπεριές).
2) Μπορεί να αποτελέσει συνοδευτικό με ό,τι επιθυμείτε.
3) Εάν είστε λάτρεις της ελαφρά γλυκόξινης γεύσης, τότε 15 λεπτά πριν κατεβάσουμε το φαγητό, μπορούμε να προσθέσουμε 5 δαμάσκηνα ή 4 κομμάτια λιαστή ντομάτα.
4) Αφότου το κατεβάσουμε, δεν πρέπει να παραμείνει πολύ στην κατσαρόλα, διότι θα πήξει η σάλτσα μας. Εάν για πρακτικούς λόγους θέλουμε να καθυστερήσουμε, κατεβάζουμε από τη φωτιά το φαγητό πριν του ρίξουμε τη σάλτσα με τον χυμό λεμονιού. Όταν είμαστε έτοιμοι, τότε τοποθετούμε στο μάτι το νταβαδάκι και ρίχνουμε μέσα τον χυμό λεμονιού κ.λ.π.
5) Εάν στο τέλος δεν προσθέσουμε το κορν φλάουρ και τον κουρκουμά, αλλά ρίξουμε μόνο τον χυμό λεμονιού, τότε θα έχουμε μια σχετικά παραδοσιακή τηγανιά (με εξαίρεση τα μανιτάρια, τις πιπεριές και το κρεμμύδι) χωρίς δεμένη σάλτσα.
Καλή Επιτυχία!
Η συνταγή αυτή είναι του Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλου Αγγελόγλου. Δημοσιεύθηκε στην ομάδα “ΔΕΥΤΕ ΑΡΙΣΤΗΣΑΤΕ”!
Μην παραλείψετε να δείτε και το blog του Πατέρα Χριστόδουλου “Βασιλίνος”!