Για τη ζύμη:
500γρ. αλεύρι
300γρ. βούτυρο κρύο λιωμένο
200ml νερό.
Για τη γέμιση:
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμύδι
150γρ. σπανάκι
2 σκελίδες σκόρδο
1 μικρό ματσάκι άνηθο
1 μικρό ματσάκι μάραθο
50γρ. σταφίδες
50γρ. αμύγδαλα αποφλοιωμένα
80γρ. ανθότυρο
300ml γάλα
2 αυγά
Αρωματικά που αγαπάει το σπανάκι: ο μάραθος, ο άνηθος, το κρεμμύδι, το σκόρδο, η ρόκα, ο δυόσμος. Υλικά που αγαπάει το σπανάκι: γαρίδα, σολομό, κοτόπουλο, μοσχάρι, αμύγδαλο, κουκουνάρι, σταφύλι, σταφίδα, τομάτα, γάλα και την κρέμα γάλακτος. Μεγάλος έρωτας με τα τυριά. Εμείς λοιπόν θα πάρουμε κάποια από τα αγαπημένα υλικά του σπανακιού για να τα παντρέψουμε, εσείς όμως –αν θέλετε– μπορείτε να προσθέσετε και άλλα.
Σε τηγάνι με δύο κουταλιές ελαιόλαδο τσιγαρίζουμε λίγο σκόρδο και κρεμμύδι ψιλοκομμένα και θα ρίχνουμε τα φύλλα από το σπανάκι κομμένα με το χέρι μας, καθώς και μάραθο και άνηθο ψιλοκομμένα, λίγη σταφίδα και ολόκληρα αμύγδαλα αποφλοιωμένα. Σε 3-4 λεπτά βγάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, σπασμένο ανθότυρο και περιμένουμε να ανοίξουμε το φύλλο για την τάρτα.
Για τη ζύμη της τάρτας ανακατεύουμε καλά τα υλικά και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί 30 λεπτά. Ανοίγουμε με τον πλάστη και στρώνουμε πάνω σε φόρμα τάρτας 30-35 εκ. διάμετρο. Ανακατεύουμε 300ml γάλα με δύο αυγά σ’ ένα μπολ. Γεμίζουμε με το σπανάκι τη φόρμα, περιχύνουμε το γάλα με τα ανακατεμένα αυγά και ψήνουμε στο φούρνο για 30-35 λεπτά της ώρας στους 180ο C.
Η συνταγή αυτή είναι μία από τις 111 συνταγές και ιδέες διατροφής για παιδιά, που θα βρείτε στο εξαιρετικό βιβλίο του Κώστα Στοφόρου «20 σεφ, 11 μαμάδες κι εγώ!», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κριτική.