1 βάση για τάρτα (22-25 εκατοστών)
2 αχλάδια
5 κουταλιές αλεύρι
2/3 κούπας λευκή ζάχαρη
3 κουταλιές καστανή ζάχαρη
1 κουτί γάλα εβαπορέ
1 μεγάλο αυγό
2 βανίλιες
1 κουταλάκι κανέλα
1/4 κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο
Λίγο βούτυρο
Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε τα αχλάδια σε κυβάκια ή σε φετούλες. Σε ένα μπωλ αναμιγνύουμε την καστανή ζάχαρη και τις 3 κουταλιές αλεύρι. Απλώνουμε λίγο βούτυρο στο ταψί και στρώνουμε μέσα την βάση της τάρτας. Πάνω της πασπαλίζουμε το μείγμα της καστανής ζάχαρης και στρώνουμε ομοιόμορφα τα κομμένα αχλάδια. Σε ένα μπωλ χτυπάμε καλά το αυγό και προσθέτουμε το γάλα εβαπορέ και τις βανίλιες και με αυτό το μείγμα περιχύνουμε τα αχλάδια. Σε ένα μικρό μπωλάκι αναμειγνύουμε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές αλευριού, την ζάχαρη, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα και το γαρίφαλο και πασπαλίζουμε με αυτό όλη την πάνω επιφάνεια της τάρτας μας. Ψήνουμε για τρία τέταρτα της ώρας περίπου στους 210 βαθμούς μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι. Η τάρτα αχλαδιού είναι έτοιμη να την απολαύσουμε κρύα ή ζεστή μιας και είναι το ίδιο νόστιμη!