200γρ. αλεύρι
100γρ. φρέσκο βούτυρο
1 αυγό
20γρ. πούδρα αμυγδάλου
75γρ. ζάχαρη άχνη
1 πρέζα αλάτι
Υλικά για την κρέμα λεμονιού:
3 λεμόνια
Ξύσμα από ένα λεμόνι
3 αυγά και 2 κρόκους αυγών
100γρ. φρέσκο βούτυρο
120γρ. ζάχαρη άχνη
Υλικά για τη μαρέγκα:
2 ασπράδια αυγών
120γρ. άχνη ζάχαρη
Πρώτα θα φτιάξουμε την βάση της τάρτας:
Σε ένα μπωλ χτυπάμε καλά το βούτυρο με την ζάχαρη άχνη να αναμειχθούν καλά και να γίνουν μια παχιά κρέμα. Προσθέτουμε το αλάτι και το αυγό και χτυπάμε ξανά καλά. Στη συνέχεια προσθέτουμε την σκόνη από τα αμύγδαλα και το αλεύρι και ζυμώνουμε καλά. Αφήνουμε την ζύμη μας να ξεκουραστεί σκεπασμένη με διαφανή μεμβράνη στο ψυγείο για μία ώρα. Όταν ξεκουραστεί η ζύμη μας την ανοίγουμε με έναν πλάστη και την στρώνουμε πάνω σε μια ταρτιέρα. Τρυπάμε όλη τη βάση με ένα πιρούνι, την σκεπάζουμε με ένα αντικολλητικό χαρτί και βάζουμε πάνω της βάρος. Ψήνουμε για 15 λεπτά στους 175 βαθμούς στη μεσαία σχάρα και αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί και το βάρος και ψήνουμε για άλλα δέκα λεπτά. Βγάζουμε την βάση της τάρτας από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Θα φτιάξουμε τώρα την κρέμα λεμονιού:
Παίρνουμε το ξύσμα από ένα λεμόνι και το χυμό από τα τρία. Παίρνουμε τον χυμό τους (είναι περίπου 120γρ.) και τον ρίχνουμε σε μια γαλατιέρα προσθέτοντας και το ξύσμα. Βράζουμε τον χυμό για τρία λεπτά και τον απομακρύνουμε από τη φωτιά. Χτυπάμε καλά τα αυγά με το βούτυρο και τη ζάχαρη και το προσθέτουμε αργά αργά ανακατεύοντας έντονα στην γαλατιέρα με τον χυμό του λεμονιού. Ξαναβάζουμε το σκεύος μας σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να δέσει η κρέμα μας. Τότε την ρίχνουμε πάνω στην βάση της τάρτας και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Θα φτιάξουμε την μαρέγκα μας:
Χτυπάμε καλά δύο ασπράδια με μια πρέζα αλάτι και τρεις σταγόνες λεμόνι προσθέτοντας σταδιακά την άχνη ζάχαρη μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Βάζουμε την μαρέγκα μας σε κορνέ και με αυτό φτιάχνουμε μικρές ροζέτες που να σχηματίζουν καρδούλα, καρδούλες ή οτιδήποτε θέλουμε χωρίς να καλύπτεται απαραίτητα όλη η τάρτα λεμονιού μας.
Βάζουμε την τάρτα μας στο γκριλ για πολύ λίγο (πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί ροδίζει πολύ ξαφνικά) να πάρει χρώμα η μαρέγκα μας. Σερβίρουμε και εντυπωσιάζουμε και με την παρουσίαση και με την γεύση.