1/2 κιλό ταλιατέλες πράσινες ή άσπρες
200 γραμμάρια ζαμπόν
1 μικρή κονσέρβα μανιτάρια
250 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
150 γραμμάρια παρμεζάνα
2 – 3 κουταλιές βούτυρο γάλακτος
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, μοσχοκάρυδο
100 γραμμάρια αρακά βρασμένο (προαιρετικά)
Βράζουμε τις ταλιατέλες τόσο ώστε να γίνουν al dente (να κρατάνε λίγο). Όσο βράζουν οι ταλιατέλες, εμείς θα ετοιμάσουμε τη σάλτσα. Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και σε αυτό τσιγαρίζουμε το ζαμπόν κομμένο σε μικρά τετράγωνα κομμάτια. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, τον βρασμένο αρακά, λίγο μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το πιπέρι. Τα ανακατεύουμε προσεκτικά και προσθέτουμε τη κρέμα γάλακτος και την μισή παρμεζάνα. Όταν δέσει η σάλτσα μας την κατεβάζουμε από τη φωτιά και περιχύνουμε τις στραγγισμένες ταλιατέλες. Από πάνω πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα.