50 μικρά άγουρα σύκα
5 φλυτζάνια ζάχαρη
2 κουταλιές γλυκόζη
1 βανίλια
Γαλαζόπετρα
Αφού κόψουμε και αφήσουμε λίγο από το κοτσανάκι τους, παίρνουμε ένα λεπτό σουβλί και τους ανοίγουμε μια τρυπούλα στην πίσω πλευρά δουλεύοντας λίγο το σουβλί ώστε να δημιουργηθούν δίοδοι για να μπει το νερό και κατόπιν το σιρόπι μας.
Κατόπιν σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα σύκα, μπόλικο νερό και γαλαζόπετρα όση το νύχι από το μικρό μας δακτυλάκι του χεριού. Τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τόσο ώστε να μπορούν να τρυπιούνται εύκολα (δοκιμάζουμε με το σουβλί μας). Όταν γίνει αυτό τα ρίχνουμε σε παγωμένο νερό και τα αφήνουμε για περίπου 12 ώρες αλλάζοντας νερό 3-4 φορές. Μετά τα στραγγίζουμε καλά.
Τέλος, ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, τη γλυκόζη, τη βανίλια, 2 φλυτζάνια νερό και τα συκαλάκια μας, βράζοντας μέχρι δέσει σχεδόν το σιρόπι και προσθέτουμε και τα συκαλάκια βράζοντας λίγο ακόμα, μέχρι να δέσει καλά το γλυκό κουταλιού μας.
Τη συνταγή μας έστειλε η Στέλλα Ροζάκη την οποία και ευχαριστούμε πολύ! Δείτε την ιστοσελίδα της, «Στέλλα», κάνοντας κλικ εδώ!