2 κιλά σύκα μικρά, μαζεμένα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μάη (μετά μεγαλώνουν και σποριάζουν)
4 κιλά ζάχαρη
9 ποτήρια νερό
20 γαρύφαλλα καρφάκια
3 βανίλιες
Χυμό μισού λεμονιού
Τρίμμα ενός λεμονιού ή ξινό
Πλένουμε τα σύκα, κόβουμε τα κοτσάνια τους με γάντια (το γάλα από τα σύκα βοηθά στις μυρμηγκιές), και τα βράζουμε με μπόλικο νερό για 10 λεπτά. Πετάμε το νερό, ξαναγεμίζουμε την κατσαρόλα μας με καθαρό νερό και τα βράζουμε για άλλα 5 λεπτά. Πετάμε το νερό ξανά. Σε ένα τρυπητό τα στραγγίζουμε και με ένα αιχμηρό αντικείμενο π.χ. λεπτό κατσαβίδι ανοίγουμε μια τρυπούλα από το κοτσανάκι ως την μυτούλα του σύκου απλά τσιμπώντας το. Τότε θα τρέξει νεράκι και θα συρρικνωθεί το σύκο. Μην ανησυχείτε καθόλου. Η εργασία αυτή βοηθά να μπει το σιροπάκι στον πυρήνα για να ναι το γλυκάκι μας εξαιρετικό. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά της συνταγής και βράζουμε το σιροπάκι μας μόνο του για 30 λεπτά περίπου. Ρίχνουμε μέσα τα σταφιδιασμένα συκαλάκια μας και τα βράζουμε για 10 λεπτά. Τα αφήνουμε έτσι ολόκληρο το βράδυ. Το πρωί συνεχίζουμε για τρία τέταρτα της ώρας το βράσιμο μας μέχρι το σιρόπι μας να δέσει. Μοσχοβολά στην κυριολεξία το σπίτι!
Υπέροχα αρώματα και εξαιρετικά θρεπτικά στοιχειά σε αυτό το υπέροχο γλυκό. Περιέχει βιταμίνες Α, Β, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, μαγγάνιο, νάτριο. Τα σύκα ήταν πολύ αγαπημένα στους αρχαίους προγόνους μας επειδή γνώριζαν καλά τα πολύτιμα συστατικά τους και τις θεραπευτικές ιδιότητες τους. Προστατεύουν από τον καρκίνο του μαστού, κατεβάζουν την πίεση λόγω της περιεκτικότητας σε κάλιο, βοηθούν τα κόκαλα λόγω του ασβεστίου, λόγω των πλούσιων φυτικών ινών δημιουργούν αίσθημα κορεσμού και βοηθούν στην εξάλειψη της παχυσαρκίας, ρυθμίζουν την δυσκοιλιότητα, βοηθούν στον πονόλαιμο και δρουν ευνοϊκά στις ορμόνες ώστε να θεωρούνται και αφροδισιακά.
Τη συνταγή αυτή μας την έστειλε η μαμά Παρασκευή, την οποία και ευχαριστούμε πολύ!