2 1/3 κούπας αλεύρι
1 κούπα ζάχαρη
3/4 κούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 μεγάλο αυγό
2 κουταλάκια ξύσμα πορτοκαλιού
1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
1/2 πρέζα αλάτι
Υλικά για τη γέμιση:
2/3 κούπας ψιλοκομμένα κράνμπερις
1/2 κούπας θρυμματισμένα καρύδια
1/2 κούπα μαρμελάδα πορτοκάλι
Σε ένα μπωλ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τα αφήνουμε κατά μέρος. Σε ένα μεγάλο μπωλ χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε το αυγό και χτυπάμε καλά. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και την βανίλια και χτυπάμε ξανά. Ξύνουμε τα τοιχώματα του μπωλ με μια σπάτουλα και χτυπάμε για λίγο ακόμη. Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας με σπάτουλα και όχι με το μίξερ. Φτιάχνουμε ένα ορθογώνιο με τη ζύμη μας λεπτό και πλατύ και το τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη. Το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα. Αλευρώνουμε ελαφρά την επιφάνεια εργασίας μας, απλώνουμε πάνω του την ζύμη και με πλάστη την ανοίγουμε για γίνει 23 x 30 εκατοστά και ομοιόμορφα παχιά.
Τώρα θα φτιάξουμε την γέμιση: Σε ένα μπωλ αναμειγνύουμε τα ψιλοκομμένα κράνμπερις, τα καρύδια και την μαρμελάδα μέχρι να ανακατευτούν πάρα πολύ καλά. Απλώνουμε την γέμιση πάνω στη ζύμη μας αφήνοντας ένα δάχτυλο απόσταση γύρω γύρω χωρίς γέμιση. Ρολάρουμε τώρα από την μία άκρη τη ζύμη μας (από την μακριά πλευρά της) πιέζοντας απαλά χωρίς να χαθεί το κυλινδρικό σχήμα. Κλείνουμε προσεκτικά το ρολό σε διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε να σταθεί στο ψυγείο για 3 ώρες ή ακόμη καλύτερα για όλη τη νύχτα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Ξετυλίγουμε πάνω σε επιφάνεια κοπής την ζύμη μας και κόβουμε με πολύ κοφτερό μαχαίρι ισόπαχα κομμάτια. Τα αραδιάζουμε πάνω σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί αφήνοντας κενό ανάμεσά τους. Ψήνουμε για ένα τέταρτο της ώρας περίπου ή και λίγο περισσότερο μέχρι οι άκρες να αρχίσουν να χρυσίζουν ελαφρά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα και αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί.