500γρ. σταμναγκάθι
4 αυγά βιολογικά χωριάτικα
Τριμμένη κρητική γραβιέρα
1 σκελίδα σκόρδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Σε φαρδιά κατσαρόλα με άφθονο νερό αλατισμένο βράζουμε το σταμναγκάθι μέχρι να κρατάει λίγο. Το βγάζουμε με την πιρούνα και το τοποθετούμε στο σουρωτήρι να στραγγίσει (από το ζωμό που κρατήσαμε καλό είναι να πιούμε σε μια μεγάλη κούπα στύβοντας λίγο λεμόνι, είναι ευεργετικό). Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρώς το σκόρδο προσεκτικά μην καεί γιατί μυρίζει άσχημα και αλλοιώνεται η γεύση του. Προσθέτουμε τα χόρτα και τα πλατειάζουμε να πιάσουν όλο το τηγάνι. Τα ανακατεύουμε δυο τρεις φορές με δυο πιρούνια (όπως γίνεται με τα μακαρόνια με το βούτυρο) και από επάνω σπάμε τα αυγά και τα σκεπάζουμε μέχρι να γίνουν. Πασπαλίζουμε με γραβιέρα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.
Η συνταγή αυτή περιλαμβάνεται στο βιβλίο “Εύφρανας ημάς Κύριε”, του π. Παρθένιου Βεζυρέα.