1/2 κιλό αλεύρι
1 κούπα γάλα
50γρ. βούτυρο
5 κουταλιές ζάχαρη
100γρ. σταφίδες μαύρες
25γρ. μαγιά φρέσκια (περίπου μισό κύβο) ή 1 φακελάκι ξηρή
1 1/2 κουταλιά κανέλα
1 αυγό για το άλειμμα
1/2 κουταλάκι αλάτι
Λίγη ζάχαρη ακόμη και λίγη κανέλα για το πασπάλισμα
Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα και εκεί μέσα διαλύουμε την μαγιά μας. Μόλις διαλυθεί, προσθέτουμε τη μία κουταλιά ζάχαρη. Σε ένα μπωλ κοσκινίζουμε το αλεύρι και κάνουμε στη μέση του ένα λακκουβάκι. Εκεί μέσα ρίχνουμε το αλάτι, την διαλυμένη μαγιά με το γάλα και τα ζυμώνουμε καλά μέχρι η ζύμη μας να ξεκολλά από τα χέρια. Προσθέτουμε και τις σταφίδες και ζυμώνουμε ώστε να πάνε παντού. Σκεπάζουμε το μπωλ με τη ζύμη μας για τα σταφιδόψωμα με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε σε μέρος ζεστό να φουσκώσει καλά.
Σε ένα μπωλάκι ανακατεύουμε την υπόλοιπη ζάχαρη με την κανέλα. Λιώνουμε το βούτυρο. Παίρνουμε τη ζύμη μας και την ανοίγουμε να γίνει σαν χοντρό φύλλο. Βουτυρώνουμε όλη την επιφάνειά του και πασπαλίζουμε με το μείγμα της ζάχαρης και της κανέλας και ξεκινάμε να το τυλίγουμε ρολό φροντίζοντας να βουτυρώνουμε σταδιακά και όλη του την εξωτερική επιφάνεια. Μόλις τυλιχτεί σε ρολό το κόβουμε σε κομμάτια. Βάζουμε αντικολλητικό χαρτί σε μια φόρμα κέικ και την βουτυρώνουμε. Τοποθετούμε τα κομμάτια μέσα το ένα μπροστά από το άλλο ώστε να έχουν την πλευρά που φαίνονται οι σταφίδες πάνω. Αφήνουμε τα σταφιδοψωμάκια να φουσκώσουν ξανά.
Χτυπάμε το αυγό με λίγη κανέλα ακόμη, αραιώνοντάς το με λίγο νερό και αλείφουμε το πάνω μέρος από την επιφάνεια των σταφιδόψωμων. Πασπαλίζουμε και με λίγη ζάχαρη ακόμη και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μισή περίπου ώρα. Είναι ιδανικά για να τα παίρνουν τα παιδιά για κολατσιό στο σχολείο ή εμείς στη δουλειά.