1 κιλό σπανάκι
2 δόσεις μπεσαμέλ σφιχτή
6 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μικρό κουτί φρέσκα μανιτάρια (250 γρ.)
1 1/2 κούπα κεφαλογραβιέρα τριμμένη
4 αυγά
1 πακέτο φύλλο κρούστας
1/2 βιτάμ
Αλάτι, πιπέρι
Σουσάμι (προαιρετικά)
Καθαρίζουμε και πλένουμε το σπανάκι και το ζεματάμε σε ζεστό νερό. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τα μανιτάρια και τα σωτάρουμε με λίγο βιτάμ. Προσθέτουμε ψιλοκομμένα το σπανάκι, το μαϊντανό, τον άνηθο, λίγο νερό και τα μαγειρεύουμε μέχρι να μείνει χωρίς υγρά και τα αφήνουμε να μισοκρυώσουν. Κατόπιν αναμιγνύουμε το τυρί, τη μπεσαμέλ, το μίγμα με το σπανάκι, αλάτι, πιπέρι και τα αυγά χτυπημένα. Σ’ ένα βουτυρωμένο ταψί στρώνουμε 6 φύλλα που τα έχουμε αλείψει ένα-ένα με το υπόλοιπο βιτάμ που έχουμε λιώσει. Βάζουμε το μίγμα και το σκεπάζουμε με τα 4 πάνω φύλλα αλείφοντάς τα ένα-ένα με το λιωμένο βιτάμ. Αλείφουμε το τελευταίο φύλλο με βιτάμ και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι. Κόβουμε σε κομμάτια και ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι η σπανακοτυρόπιτα μας να πάρει ένα όμορφο και λαχταριστό ροδοκόκκινο χρώμα.