1 κιλό σπανάκι κατεψυγμένο
1 κιλό κιμά πρόβειο
2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά
Αλάτι, πιπέρι
Ελαιόλαδο
Τραχανά ξινό (προαιρετικά)
Λεμόνια (προαιρετικά)
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια σε τετραγωνάκια. Σε μια κατσαρόλα 4λιτρη βάζουμε ελαιόλαδο να καλύψει τον πάτο της και την ανεβάζουμε σε δυνατούτσικη φωτιά. Όταν κάψει το λάδι τσιγαρίζουμε σε αυτό τον κιμά. Κατόπιν προσθέτουμε τα κρεμμύδια, αλάτι και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα. Όταν “γυαλίσουν” λίγο τα κρεμμύδια, προσθέτουμε το σπανάκι και 2 κούπες νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και κατεβάζουμε το μάτι της κουζίνας μας στο μισό της δύναμης του. Σε κανα μισάωρο που θα έχει ξεπαγώσει το σπανάκι ρίχνουμε στο φαγητό μας ένα καλό ανακάτεμα. Βράζουμε για άλλη μισή ώρα. Τέλος προσθέτουμε πιπέρι και, αν θέλουμε, μιάμιση χούφτα τραχανά ξινό. Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να γίνει και ο τραχανάς μας, κανά τεταρτάκι με σκεπασμένη κατσαρόλα. Σερβίρουμε σε πιάτα διακοσμώντας με μια ροδέλα λεμόνι και προσθέτοντας λίγο από το χυμό του στο μερακλίδικο σπανάκι μας.