Πως σουβλίζω μισό αρνί ή κατσίκι;
Στο παρακάτω κείμενο σας δίνουμε ιδέες για το πως να σουβλίσετε μισό αρνί ή πως να σουβλίσετε κομμάτια αρνιού. Επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι ή μπορεί τα άτομα με τα οποία θα μοιραστείτε το πασχαλιάτικο γεύμα να είναι λίγα, είναι πολύ πιθανό να θελήσετε μεν να σουβλίσετε αρνί ή κατσίκι αλλά όχι ολόκληρο. Για τον σκοπό αυτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπούτι ή σπάλα ή και τα δύο μαζί, ανάλογα με το πόσο κρέας θέλετε να αγοράστε και να καταναλώσετε. Έτσι και την νοστιμιά του σουβλιστού κρέατος θα απολαύσετε, και το έθιμο θα τιμήσετε, και δεν θα σας μείνει κρέας που θα υποχρεωθείτε να τρώτε τις επόμενες ημέρες.
Αυτό που είναι απαραίτητο στην περίπτωση που δεν θα ψήσετε ολόκληρο αρνί ή κατσίκι είναι να έχετε έξτρα πιρούνες (δίαινες) για τη σούβλα σας, και αυτό γιατί θα χρειαστείτε δύο πιρούνες για κάθε κομμάτι κρέατος που θα σουβλίσετε.
Πριν σουβλίσουμε τα κομμάτια του κρέατος είτε τα έχουμε μαρινάρει (προσοχή πριν σουβλίσουμε το κρέας μας αφαιρούμε την μαρινάδα από την επιφάνεια του, με απορροφητικό χαρτί), είτε τα αλατοπιπερώνουμε καλά (τρίβοντας με την παλάμη μας μπόλικο αλατοπίπερο σε όλη τους την επιφάνεια).
Το σούβλισμα του μπουτιού γίνεται ως εξής: Αφού έχουμε περάσει φυσικά την πρώτη πιρούνα στη σούβλα, σουβλίζουμε το μπούτι από την πλευρά που είναι η άκρη του ποδιού και όσο πιο κοντά γίνεται στο κέντρο του μπουτιού έτσι ώστε να πιάσει η σούβλα σε όσο το δυνατόν περισσότερο ψαχνό και να κρατήσει στερεωμένο το κρέας μας ακόμη και όταν αυτό έχει ψηθεί. Μετά περνάμε και την δεύτερη πιρούνα καρφώνουμε και με τις δυό τις άκρες από το μπούτι και τις σφίγγουμε πάνω στη σούβλα. Είτε στο κέντρο αν σουβλίσουμε μόνο ένα μπούτι, είτε στην άκρη ανάλογα με το τι άλλα και πόσα κομμάτια θα ψήσουμε.
Όταν είναι να σουβλίσουμε το πάνω μέρος του ζώου (σπάλα, χεράκι) ζητάμε από τον χασάπη μας να μας το κόψει κατά μήκος στη μέση και σουβλίζουμε είτε και τα δύο κομμάτια, είτε μόνο το ένα. Αφού περάσουμε μια πιρούνα τρυπάμε την σπάλα ανάμεσα στο πέμπτο και έκτο παϊδάκι και την ξανατρυπάμε μετρώντας από το τέλος αυτή τη φορά ξανά ανάμεσα στο πέμπτο και έκτο παϊδάκι. Περνάμε και άλλη μία πιρούνα και στερεώνουμε όπως και με το μπούτι. Στην ίδια σούβλα, όπως είναι εύκολα αντιληπτό, μπορούμε να σουβλίσουμε ένα μπούτι, ή δύο μπούτια ή μία σπάλα ή δύο σπάλες ή ένα μπούτι και μία σπάλα. Ειδικά ο τελευταίος συνδυασμός θα σας προσφέρει τις γεύσεις από όλα τα μέρη ενός αρνιού ή κατσικιού.
Πόσα κιλά κάρβουνα θα χρειαστώ για να ψήσω το αρνί ή το κατσίκι;
Αφού σουβλίσαμε τα κομμάτια του κρέατός μας, είμαστε έτοιμοι να ανάψουμε τη φωτιά στην ψησταριά. Ο γενικός κανόνας λέει ότι όσα κιλά είναι το κρέας που θα ψήσουμε τόσα κιλά κάρβουνα θα χρειαστούμε. Με ελάχιστο βέβαια γύρω στα 7 με 8 κιλά κάρβουνο που χρειάζονται για να φτιάξουν μια αξιοπρεπή θράκα σε μια ψησταριά που δέχεται σούβλα.
Πως ανάβουμε φωτιά για να σουβλίσουμε;
Η τεχνική για το άναμμα της φωτιάς έχει ως εξής: Βάζουμε λίγο προσάναμμα πάνω από ένα δυό κομμάτια εφημερίδας τσαλακωμένης σε μπαλάκια. Πάνω από το προσάναμμα βάζουμε δυό τρία κιλά κάρβουνα. Ανάβουμε την εφημερίδα και όταν δούμε ότι άναψαν τα κάρβουνά μας καλά (έχουν κοκκινίσει) ρίχνουμε και την υπόλοιπη ποσότητα κάρβουνου από πάνω δίνοντάς τους τον απαραίτητο χρόνο να ανάψουν κι εκείνα. Όταν τα κάρβουνά μας έχουν αποκτήσει ένα σταχτί χρώμα από πάνω και έχουν σταματήσει να καπνίζουν είναι έτοιμα για να ψήσουν το αρνί ή το κατσίκι μας. Τα απλώνουμε μέσα στην ψησταριά σε τόσο μήκος όσο να καλύπτει πλήρως τα κομμάτια κρέατος που έχουμε σουβλισμένα.
Πως ψήνουμε αρνί ή κατσίκι στη σούβλα και για πόση ώρα;
Βάζουμε την σούβλα μας στην ψηλή σκάλα της ψησταριάς και αν έχουμε κομπλάρουμε και το απαραίτητο μοτέρ που κάνει το ψήσιμο του αρνιού πιο άκοπο. Για καλό και για κακό μετά από καμιά ωρίτσα και αφού κατεβάσουμε τη σούβλα μας σε πιο χαμηλή σκάλα, ανάβουμε μερικά κάρβουνα σε άλλο χώρο για να τα έχουμε καβάτζα. Που και που σκαλίζουμε τα κάρβουνα της θράκας μας για να τα διατηρούμε αναμμένα. Σε γενικές γραμμές 3 με 4 ώρες ψησίματος είναι αρκετές για να απολαύσουμε ένα καλοψημένο αρνί ή κατσίκι. Καλό είναι προς το τέλος του ψησίματος (την τελευταία ώρα) να αλείφουμε το κρέας μας είτε με χυμό λεμονιού ή λάδι, είτε να το πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο ή σιμιγδάλι, είτε ακόμα καλύτερα να το αλείφουμε με το Μείγμα νοστιμιάς για σουβλιστό.
Πότε είναι ψημένο το αρνάκι ή το κατσικάκι στη σούβλα;
Όταν η επιφάνεια του κρέατός μας δείχνει στεγνή και στις κλειδώσεις έχει σκιστεί το κρέας και φαίνονται τα οστά, το αρνάκι ή το κατσικάκι μας είναι έτοιμο προς βρώση.
Δείτε επίσης το κείμενό μας: Συμβουλές, οδηγίες και μυστικά για σωστό ψήσιμο αρνιού, κατσικιού και κοκορετσιού στη σούβλα! Καλό Πάσχα!