1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1/2 κιλό κιμά αρνίσιο
3 κρεμμύδια ξερά
8 σκελίδες σκόρδο
1/4 κιλού ψωμί μπαγιάτικο
1 φλιτζάνι κρασί κόκκινο
1 κουταλάκι κύμινο
Αλάτι, πιπέρι
Ελαιόλαδο
Υλικά για τη σάλτσα:
1 1/2 κιλά ώριμες ντομάτες
2 κρεμμύδια ξερά
1/4 πράσινες ξυδάτες ελιές
Αλάτι, πιπέρι
Αφαιρούμε την κόρα από το ψωμί και μουλιάζουμε την ψίχα στο κόκκινο κρασί. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και πολτοποιούμε το σκόρδο. Σε ένα μπωλ ρίχνουμε τα δύο είδη κιμά, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το ψωμί στιμμένο καλά, το κύμινο, το αλάτι, το πιπέρι, λίγο ελαιόλαδο και τα ζυμώνουμε με τα χέρια μας καλά. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο να σταθεί για δύο ώρες και μετά το πλάθουμε σουτζουκάκια (μακρόστενα) και τα τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο.
Τώρα θα ετοιμάσουμε τη σάλτσα. Σε μια κατσαρόλα που να χωράει άνετα τα σουτζουκάκια μας, ρίχνουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες, τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, αλάτι, πιπέρι και δύο κουταλιές από το λάδι στο οποίο τηγανίσαμε τα σουτζουκάκια και τα βράζουμε μέχρι η σάλτσα μας να δέσει. Όταν γίνει αυτό ρίχνουμε μέσα τα σουτζουκάκια και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 5 λεπτά, προσθέτοντας προς το τέλος τις ελιές ξεκουκουτσιασμένες προσεκτικά.