1 κιλό σέλινο
250γρ. μανιτάρια άσπρα
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
5 σκελίδες σκόρδο
1 φλιτζανάκι του καφέ κρασί λευκό ξηρό
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
2 λεμόνια
Πάπρικα καυτερή
Λίγο αλάτι
Πλένουμε και καθαρίζουμε το σέλινο και το κόβουμε σε σχετικά μικρά κομμάτια. Πλένουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε μέτρια κυβάκια. Ξεφλουδίζουμε το κρεμμύδι και τις σκελίδες του σκόρδου και τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει, τσιγαρίζουμε σε αυτό το κρεμμύδι και το σκόρδο. Μόλις ροδίσουν ελαφρά ρίχνουμε τα μανιτάρια και το κρασί και τα αφήνουμε να αχνιστούν -ανακατεύοντας συνεχώς- όλα μαζί για δύο τρία λεπτά. Κατόπιν προσθέτουμε το σέλινο, 1 1/2 λίτρο ζεστό νερό, λίγο αλάτι και μπόλικη καυτερή πάπρικα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 35 λεπτά της ώρας. Που και που ανακατεύουμε και έχουμε το νου μας στα υγρά. Αν δούμε ότι πάει να στεγνώσει προσθέτουμε ζεσταμένο νερό… σούπα εξάλλου θέλουμε να κάνουμε! Μόλις περάσουν τα 35 λεπτά, στύβουμε τα λεμόνια, ρίχνουμε το χυμό τους στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε καλά και σβήνουμε το μάτι αφήνοντας την σούπα με σέλινο και μανιτάρια να βράσει για άλλα 5 λεπτά ώστε να πάρει το άρωμα και την οξύτητα του λεμονιού.