1 1/2 κιλό πατάτες
1 1/2 κιλό μπρόκολο
1 κρεμμύδι ξερό
2 σκελίδες σκόρδο
4 κουταλιές βούτυρο
1/2 κούπα παρμεζάνα τριμμένη
2 κύβους νοστιμιάς
Αλάτι, πιπέρι
Κόβουμε τα χοντρά μέρη του μπρόκολου σε κυβάκια και κρατάμε τα φουντάκια του ολόκληρα σε ένα μπωλ. Κόβουμε τις πατάτες σε κυβάκια και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το κρεμμύδι να σωταριστεί και να γυαλίσει. Εν τω μεταξύ βράζουμε δύο λίτρα νερό. Προσθέτουμε, στην κατσαρόλα με το κρεμμύδι, τις σκελίδες του σκόρδου λιωμένες, το μπρόκολο (τα κυβάκια μόνο), τις πατάτες, αλάτι, πιπέρι, τους κύβους και ρίχνουμε και το βραστό νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά μας. Με το μπαστούνι κοπής πολτοποιούμε τα λαχανικά μας. Προσθέτουμε τα φουντάκια του μπρόκολου και βράζουμε ανακατεύοντας που και που μέχρι να μαγειρευτούν κι αυτά (περίπου επτά λεπτά). Σερβίρουμε σε πιάτα και πασπαλίζουμε με την τριμμένη παρμεζάνα. Η σούπα μπρόκολου είναι νόστιμη, υγιεινή και έτοιμη να την απολαύσουμε!