1/2 κιλό μπρόκολο
2 κούπες σπανάκι
1 μικρό ξερό κρεμμύδι σε κυβάκια
4 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένο
1 κύβο νοστιμιάς λαχανικών
Αλάτι
Ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ψιλοκομμένο μαϊντανό ή κόλιανδρο
Υλικά για τα κρουτόν σκόρδου:
4 κούπες κυβάκια μπαγιάτικου ψωμιού
2-3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 κουταλάκι ρίγανη ξερή (ή άλλο μυρωδικό)
3-4 κουταλιές ελαιόλαδο
Ξύσμα λεμονιού
Αλάτι
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε για περίπου δέκα λεπτά, μέχρι να γίνει διαφανές. Προσθέτουμε το σκόρδο και λίγο αλάτι και συνεχίζουμε μέχρι να χρυσίσει ελαφρά το σκόρδο (δεν πρέπει να καεί). Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 5 κούπες νερό να βράσουν με τον κύβο λαχανικών. Προσθέτουμε το μπρόκολο και το σπανάκι και τα αφήνουμε να βράσουν σε σκεπασμένη κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσουν εντελώς.
Εν τω μεταξύ θα φτιάξουμε τα κρουτόν σκόρδου: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα μεγάλο μπωλ βάζουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τις σκελίδες σκόρδου, αλάτι (περίπου μισό κουταλάκι) και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και το ψωμί και ανακατεύουμε καλά να πάει όσο γίνεται σε περισσότερα κυβάκια η σάλτσα μας. Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και αραδιάζουμε πάνω του το ψωμί. Αν δούμε πως χρειάζεται ραντίζουμε ελάχιστο λάδι ακόμη. Ψήνουμε για δεκαπέντε περίπου λεπτά μέχρι να αρχίσει να ροδοκοκκινίζει. Μόλις βγάλουμε το ταψί το πασπαλίζουμε με την ρίγανη ή το μυρωδικό της αρεσκείας μας και το ξύσμα του λεμονιού.
Ελέγχουμε αν έχουν βράσει τα λαχανικά μας και προσθέτουμε το φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Δουλεύουμε την σούπα μας με το μπαστούνι κοπής μέχρι να γίνει λεία. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι ή πιπέρι. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας την σούπα μας με τα κρουτόν, με τον μαϊντανό και απολαμβάνουμε μια πεντανόστιμη και υγιεινή σούπα!