500γρ. πένες βρασμένες
3 πιπεριές κόκκινες ψιλοκομμένες
3 πιπεριές πράσινες ψιλοκομμένες
200γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα
500γρ. κοτόπουλο βρασμένο ψιλοκομμένο
10 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένες
400γρ. κρέμα γάλακτος
150γρ. γραβιέρα τριμμένη
Ρίγανη, πιπέρι, ελάχιστο αλάτι
Ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
Υλικά για τη μπεσαμέλ:
1 λίτρο γάλα
7 κουταλιές της σούπας αλεύρι
100γρ. μαργαρίνη
Μοσχοκάρυδο
1 αυγό
Γραβιέρα τριμμένη
1) Απλώνουμε τα μακαρόνια στο ταψί.
2) Σ’ ενα τηγάνι, σοτάρουμε αρχικά τις πιπεριές μέχρι να μαραθούν, προσθέτουμε τα μανιτάρια, το κοτόπουλο, το ζαμπόν, το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη. Αναμειγνύουμε καλά. Ρίχνουμε τη κρέμα γάλακτος και βράζουμε τόσο όσο για να δέσει κάπως η κρέμα.
3) Ρίχνουμε το μείγμα στα μακαρόνια και τα ανακατεύουμε καλά να πάει παντού. Επίσης βάζουμε και τη γραβιέρα και αναμειγνύουμε.
4) Σε μία κατσαρόλα, λιώνουμε τη μαργαρίνη και ρίχνουμε τα 750ml από το γάλα να ζεσταθεί. Το υπόλοιπο γάλα το βάζουμε σ’ ένα μπολ για να διαλύσουμε το αλεύρι. Όταν αρχίσει να παίρνει βράση το γάλα ρίχνουμε και το διαλυμένο αλεύρι και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ. Από τη γραβιέρα που έμεινε ρίχνουμε κάποια ποσότητα μέσα στη μπεσαμέλ και ανακατεύουμε. Διαλύουμε το αυγό με λίγο νερό, το ρίχνουμε στη μπεσαμέλ και ανακατεύουμε πολύ γρήγορα.
5) Απλώνουμε τη μπεσαμέλ πάνω από τα μακαρόνια και από πάνω ρίχνουμε γραβιέρα.
6) Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για μία ώρα περίπου μέχρι να μας ροδίσει η μπεσαμέλ.
Καλή επιτυχία!
Τη συνταγή αυτή μας την έστειλε η Μαίρη η Κατερινιώτισσα, την οποία και ευχαριστούμε πολύ!