Η συνταγή αυτή είναι του Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλου Αγγελόγλου. Δημοσιεύθηκε στην ομάδα “ΔΕΥΤΕ ΑΡΙΣΤΗΣΑΤΕ”!
Μην παραλείψετε να δείτε και το blog του Πατέρα Χριστόδουλου “Βασιλίνος”!
Μανιτάρια πλευρώτους (2 συσκευασίες των 500γρ. έκαστη)
4 μελιτζάνες (μεγάλες)
4 κολοκυθάκια (μέτρια προς μεγάλα)
4 πατάτες (μεγάλες)
2 πιπεριές Φλωρίνης
10 αυγά
Γάλα (μισό κρασοπότηρο)
3 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο
Ντομάτα κονκασέ (2 κουτιά των 400γρ. έκαστο)
600γρ. “Μιξ” 3 τριμμένων τυριών (δηλ. 200γρ. γκούντα, 200γρ. ένταμ, 200γρ. μοτσαρέλα ή εναλλακτικά, έτοιμη συσκευασία «μιξ 3 τυριών», που έχει τα ανωτέρω τυριά ήδη τριμμένα).
2 ντομάτες (όχι πολύ ώριμες)
Θυμάρι
Βασιλικός
Φρέσκος δυόσμος
Αλάτι, πιπέρι
Ελαιόλαδο
Βούτυρο
1) Σε μία κατσαρόλα βάζουμε την ντομάτα κονκασέ και προσθέτουμε 2 κ.σ. λάδι, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι, βασιλικό, φρέσκο δυόσμο. Την τοποθετούμε στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια θερμοκρασία και την αφήνουμε, μέχρι να εξατμισθούν όλα τα υγρά και να έχουμε μια πηχτή στεγνή σάλτσα. Όταν τα υγρά εξατμισθούν, ρίχνουμε 3 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο και αφήνουμε να εξατμισθεί (εάν δεν έχουμε, ρίχνουμε λευκό κρασί). Κατεβάζουμε τη σάλτσα και αφήνουμε να κρυώσει.
2) Κόβουμε σε στρογγυλά κομμάτια τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες, τις πατάτες (όπως τις τηγανιτές), τα μανιτάρια (τα σχίζουμε σε 4 κομμάτια) και τις πιπεριές (ψιλοκομμένες σε ροδέλες). Κατά σειρά, τηγανίζουμε: τις πατάτες, τα κολοκυθάκια, τα μανιτάρια, τις μελιτζάνες (τις οποίες κόβουμε τελευταία στιγμή, για να μη μαυρίσουν). Τελευταίες τηγανίζουμε τις πιπεριές, μέχρι να μαραθούν. Κάθε κατηγορία λαχανικών, όταν τηγανισθούν, τα τοποθετούμε σε τρυπητό για να στραγγίσουν από τα λάδια. Όταν βγει η επόμενη κατηγορία λαχανικών, τότε τα προηγούμενα (που εν τω μεταξύ έχουν στραγγίσει), τα βάζουμε σε μια λαμαρίνα, ενώ σουρώνουμε τα λαχανικά που μόλις τηγανίσαμε κ.ο.κ..
3) Βουτυρώνουμε καλά τη λαμαρίνα μας και στρώνουμε σ’ αυτήν, κάτω τα κολοκυθάκια, ώστε να καλυφθεί ο πάτος του ταψιού μας (εάν μας περισσέψουν κάποια κολοκυθάκια, τα βάζουμε και αυτά). Αλατίζουμε πολύ ελαφρά και πασπαλίζουμε τα κολοκυθάκια μας με το «μιξ» των 3 τριμμένων τυριών. Στρώνουμε μία σειρά με μελιτζάνες (όσες περισσέψουν, τις βάζουμε κι αυτές) και αλατίζουμε πολύ ελαφρά. Πάνω από τις μελιτζάνες χύνουμε όλη τη σάλτσα ντομάτας που έχουμε φτιάξει. Μετά βάζουμε μια σειρά πατάτες τηγανιτές, τις αλατίζουμε πολύ ελαφρά και πασπαλίζουμε με «μιξ τυριών». Στη συνέχεια προσθέτουμε τα μανιτάρια, τα οποία επίσης αλατίζουμε πολύ λίγο και πασπαλίζουμε με «μιξ τυριών». Τέλος, προσθέτουμε διάσπαρτα τις πιπεριές.
4) Σ’ ένα μπωλ χτυπάμε για 30 δευτερόλεπτα τα αυγά, ώστε να διαλυθούν οι κρόκοι και να ομογενοποιηθούν με το ασπράδι. Προσθέτουμε ελάχιστο αλάτι, πιπέρι και τέλος προσθέτουμε λίγο γάλα (μισό κρασοπότηρο). Χτυπάμε να ενωθεί και περιχύνουμε ομοιόμορφα, ώστε να πάει σε όλη τη λαμαρίνα μας. Με τα δάχτυλά μας μέσα αναδεύουμε απαλά τοπικά, ώστε το αυγό να φθάσει μέχρι κάτω. Ισιώνουμε καλά επάνω το μίγμα μας, για να έχουμε ίσια επίπεδη επιφάνεια. Κόβουμε τις ντομάτες μας σε λεπτές στρογγυλές ροδέλες και υπολογίζουμε να έχει η κάθε μερίδα μια ροδέλα ντομάτας από πάνω.
5) Έχουμε τον φούρνο μας προθερμασμένο στους 200 βαθμούς στον αέρα. Βάζουμε τη λαμαρίνα μας στη μεσαία σχάρα και ψήνουμε για 20- 25 λεπτά, προσέχοντας να μη μας «αρπάξει» από πάνω. Το ζητούμενο είναι να ψηθεί το αυγό, διότι τα υπόλοιπα υλικά μας είναι έτοιμα.
6) Στα 25 λεπτά βγάζουμε τη λαμαρίνα μας, καλύπτουμε όλη την επιφάνεια του φαγητού και το ξαναβάζουμε στον φούρνο για άλλα 10 λεπτά να λιώσει το τυρί. Το κατεβάζουμε και επειδή από τα τυριά θα έχουν βγει στην επιφάνεια λάδια και λίπη, σηκώνουμε τη λαμαρίνα με προσοχή, και από τη μία γωνία χύνουμε τα λίπη και τα λάδια. Αφήνουμε περίπου 20 λεπτά να κρυώσει το σουφλέ, για να μπορεί να κόβεται, διότι εάν το κόψουμε καυτό, τότε θα μας διαλυθούν οι μερίδες.
* * * * *
Διευκρινίσεις:
1) Πριν να ρίξουμε τα τελευταία τυριά για την κρούστα, αν θέλουμε προσθέτουμε καπνιστό σολωμό. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα τυριά κι αφήνουμε 10 λεπτά να λιώσουν τα τυριά (εμείς το κάνουμε χωρίς σολωμό).
2) Άλλα τυριά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι ρεγκάτο, γραβιέρα ήπια, παρμεζάνα. Το «μιξ τυριών» που προτείναμε, είναι ιδανικό για την επιφανειακή κρούστα.
3) Στο τέλος, όποιος θέλει μπορεί να κάνει μία λεπτή στρώση μπεσαμέλ και να πασπαλίσει από επάνω με το «μιξ» των 3 τριμμένων τυριών.
Η συνταγή αυτή είναι του Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλου Αγγελόγλου. Δημοσιεύθηκε στην ομάδα “ΔΕΥΤΕ ΑΡΙΣΤΗΣΑΤΕ”!
Μην παραλείψετε να δείτε και το blog του Πατέρα Χριστόδουλου “Βασιλίνος”!