3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 κούπα ζάχαρη
1 1/2 κούπα μαγιονέζα
1 1/2 κούπα παγωμένο νερό
6 κουταλιές σκόνη κακάο (χωρίς ζάχαρη)
1 κουταλιά μαγειρική σόδα
2 βανίλιες
1/2 πρέζα αλάτι
Υλικά για το γλάσο:
1 κούπα βούτυρο
1 κούπα σκόνη κακάο (χωρίς ζάχαρη)
5 κούπες ζάχαρη άχνη
6 κουταλιές γάλα
1 βανίλια
Πρώτα θα φτιάξουμε την βάση της τούρτας. Σε ένα μπωλ αναμειγνύουμε όλα τα ξηρά υλικά, εκτός από τις βανίλιες. Σε ένα άλλο μπωλ χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα τη μαγιονέζα, τις βανίλιες και το παγωμένο νερό. Όταν αναμειχθούν καλά προσθέτουμε σιγά σιγά τα στερεά υλικά ανακατεύοντας απαλά όσο λιγότερο γίνεται (μόλις ανακατευτούν σταματάμε). Αδειάζουμε το μείγμα μας σε ελαφρά βουτυρωμένη φόρμα και ψήνουμε στους 175 βαθμούς για περίπου σαράντα λεπτά. Αφήνουμε τη βάση της τούρτας μας να κρυώσει πάνω σε σχάρα.
Τώρα ήρθε η ώρα να φτιάξουμε το γλάσο σοκολάτας. Σε ένα μπωλ χτυπάμε καλά το βούτυρο με το κακάο να αφρατέψει. Ρίχνουμε και την βανίλια και προσθέτουμε κούπα κούπα την ζάχαρη άχνη εναλλάξ με το γάλα μέχρι να πάρουμε ένα μείγμα σταθερό που μπορεί να απλωθεί όμως εύκολα (ίσως χρειαστεί λίγο ακόμη γάλα ή ζάχαρη άχνη έτσι ώστε να “διορθώσετε” τυχόν λάθος σας). Όταν ετοιμαστεί το γλάσο κόβουμε τη βάση της τούρτας οριζόντια στα δύο. Γλασάρουμε από πάνω το κάτω κομμάτι της βάσης, σκεπάζουμε με το πάνω μέρος της βάσης και το γλασάρουμε κι αυτό. Είναι πιο εύκολο να ξεκινήσουμε το γλασάρισμα από τα σημεία που έχουν γωνίες ή το γύρω γύρω και στη συνέχεια να γλασάρουμε προς το κέντρο. Όταν τελειώσουμε, η σοκολατότουρτά μας είναι έτοιμη να την απολαύσουμε!