2 κούπες καρύδια πολύ λεπτά τριμμένα
6 αυγά
1 κούπα ζάχαρη
3/4 κούπας σιμιγδάλι ψιλό
1/4 κούπας φρυγανιά τριμμένη
5 κουταλιές κακάο
2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
2 κουταλάκια κανέλα
2 βανίλιες
Υλικά για το σιρόπι:
1 κούπα ζάχαρη
1 1/2 κούπα νερό
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
Υλικά για το γλάσο:
125γρ. κουβερτούρα
100γρ. βούτυρο
4 κουταλιές ζάχαρη άχνη
2 κουταλιές γάλα
Σε ένα μπωλ αναμιγνύουμε καλά το σιμιγδάλι, το μπέικιν, το κακάο, τη κανέλα, τις βανίλιες, το καρύδι και τη φρυγανιά. Σε ένα άλλο μπωλ χτυπάμε για πολύ ώρα και σε δυνατή ταχύτητα τα αυγά με τη ζάχαρη να ασπρίσουν και να φουσκώσουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά, κουταλιά κουταλιά, το μείγμα του καρυδιού στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας απαλά απαλά με ένα κουτάλι. Ψήνουμε για μισή ώρα στους 175 βαθμούς σε βουτυρωμένο ταψί.
Εντωμεταξύ φτιάχνουμε το σιρόπι: Βράζουμε σε μια γαλατιέρα για δέκα τουλάχιστον λεπτά τη ζάχαρη με το νερό και τέλος προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού. Αυτή είναι δόση για ένα ελαφρύ σιρόπι. Αν θέλουμε η καρυδόπιτα μας να γίνει πολύ σιροπιαστή, αυξάνουμε την ποσότητα των υλικών του σιροπιού. Όταν ψηθεί η καρυδόπιτα μας της ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά το σιρόπι ώστε να πάει παντού.
Αφού κρυώσει η καρυδόπιτα, φτιάχνουμε το γλάσο: Σε κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο και διαλύουμε μέσα του την άχνη. Προσθέτουμε την σοκολάτα να λιώσει και τέλος το γάλα. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρουμε ένα παχύρρευστο σιρόπι. Το απλώνουμε πάνω από την κρύα καρυδόπιτα και το αφήνουμε να στερεοποιηθεί πριν σερβίρουμε.
Τη συνταγή αυτή μας την έστειλε η Χριστίνα Κ., την οποία και ευχαριστούμε πολύ!