2 πακέτα φύλλο κρούστας (1 κιλό)
1 φλιτζάνι φρέσκο βούτυρο γάλακτος
10 φλιτζάνια καρυδόψιχα
4 φλιτζάνια αμύγδαλα
2 κουταλιές κανέλα
1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
Υλικά για το σιρόπι:
5 φλιτζάνια ζάχαρη
Χυμό μισού λεμονιού
1 ξύλο κανέλας
Τη φλούδα ενός λεμονιού
Βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι τα αμύγδαλα για λίγα λεπτά ώστε να ξεφλουδιστούν εύκολα. Αλέθουμε την καρυδόψιχα στο μούλτι ώστε να κοπεί καλά αλλά να μη θρυμματιστεί εντελώς. Ξεφλουδίζουμε τα αμύγδαλα και τα περνάμε από το μούλτι ώστε να γίνουν όπως και τα καρύδια. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε τα αλεσμένα καρύδια και αμύγδαλα μαζί με την κανέλα και το γαρύφαλλο. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το φρέσκο βούτυρο γάλακτος για να αλείψουμε με αυτό τα φύλλα κρούστας. Απλώνουμε ένα φύλλο κρούστας και το αλείφουμε με ένα πινέλο καλά με το βούτυρο. Προσέχουμε έτσι ώστε να πάει παντού το βούτυρο αλλά όχι σε μεγάλη ποσότητα για να μη γίνει βαρύ το γλυκό μας. Από πάνω του απλώνουμε ένα δεύτερο και το αλείφουμε όπως το προηγούμενο. Τέλος προσθέτουμε ένα τρίτο φύλλο και το αλείφουμε και αυτό όπως κάναμε με τα δύο πρώτα φύλλα. Από πάνω πασπαλίζουμε με το μείγμα του μπωλ έτσι ώστε να πάει παντού και ομοιόμορφα η γέμιση. Τυλίγουμε προσεκτικά τα φύλλα, ξεκινώντας από τη κοντή πλευρά (διάσταση) του φύλλου έτσι ώστε το σαραγλί μας να γίνει χοντρό. Όταν δημιουργηθεί το ρολό με ένα καλό μαχαίρι το κόβουμε σε ίσα κομμάτια. Αυτό θα το κάνουμε ως εξής: μετράμε τη μικρή διάσταση του φύλλου με ένα χάρακα και την διαιρούμε σε τόσα κομμάτια ώστε το σαραγλί μας να βγει γύρω στα 3 με 3,5 εκατοστά. Όταν βρούμε πόσο πρέπει να είναι ακριβώς το μήκος του, κόβουμε μία οδοντογλυφίδα σε αυτό το μήκος και με τη βοήθειά της θα κάνουμε όλες τις τομές στα ρολά. Τοποθετούμε τα σαραγλάκια, σε καλά βουτυρωμένο ταψί, κάθετα, δηλαδή εκεί που τα έχουμε κόψει έτσι ώστε να βλέπουμε τα δαχτυλίδια του καρυδιού. Την ίδια διαδικασία επαναλαμβάνουμε με όλα μας τα φύλλα. Ψήνουμε το σαραγλί στους 200 βαθμούς έως ότου ροδίσει καλά.
Όσο ψήνεται το σαραγλί εμείς θα ετοιμάσουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη, 2 1/2 φλιτζάνια νερό, το ξύλο κανέλας, τη φλούδα του λεμονιού, το χυμό λεμονιού και τα βράζουμε για πέντε λεπτά και αφαιρούμε τη φλούδα του λεμονιού και το ξύλο κανέλας. Συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα πέντε με δέκα λεπτά ώσπου να δέσει το σιρόπι μας.
Όταν βγει το σαραγλί από το φούρνο, του ρίχνουμε το σιρόπι έτσι όπως είναι καυτό και το αφήνουμε να το ρουφήξει. Σε περίπτωση που έχουμε κάνει περισσότερα από ένα ταψιά φροντίζουμε ώστε όταν έρθει η ώρα να σιροπιάσουμε το δεύτερο ταψί να είναι το σιρόπι μας καυτό.