2 κούπες σιμιγδάλι χοντρό Μέλισσα
1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό Μέλισσα
1 κούπα ζάχαρη
3 κούπες σόδα ανθρακούχα (υγρό)
1 βανίλια
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα
5 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Ξύσμα ενός λεμονιού
Υλικά για τη διακόσμηση:
Ασπρισμένα αμύγδαλα
Υλικά για το σιρόπι:
4 1/2 κούπες ζάχαρη
4 κούπες νερό
Χυμό ενός λεμονιού
1/4 της κούπας κονιάκ
1 βανίλια
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το ψιλό και το χοντρό σιμιγδάλι με το μπέικιν πάουντερ. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη, την βανίλια, τη μαστίχα τριμμένη και το ξύσμα του λεμονιού. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε τη σόδα ώστε να γίνει ένας αραιός χυλός. Αδειάζουμε το μίγμα μας σε ένα ταψί (30 επί 40) και το αφήνουμε να σταθεί για 2 ώρες περίπου μέχρι να πήξει. Βάζουμε τα αμύγδαλα έτσι ώστε να έχει ένα κάθε κομμάτι που θα κόψουμε και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 3 τέταρτα της ώρας περίπου μέχρι να ροδίσει ελαφρά το πάνω μέρος του.
Εντωμεταξύ σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζουμε για 5 λεπτά. Βγάζουμε το σάμαλι απ’ το φούρνο, το χαράζουμε σε κομμάτια και το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι.