1/2 με 1 κιλό μελιτζάνες
6 ώριμες ντομάτες
2 κρεμμύδια ξερά
2-4 σκελίδες σκόρδο
Λίγο φρέσκο μαϊντανό, δυόσμο ή βασιλικό
Μια πρέζα ζάχαρη
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Στη συνταγή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μελιτζάνες που μας περίσσεψαν είτε τηγανητές, είτε ψητές. Αυτή η σάλτσα συνοδεύει τέλεια πιλάφι, μακαρόνια ακόμη και πατάτες τηγανητές. Αν δεν έχουμε μελιτζάνες που περίσσεψαν χρησιμοποιούμε φρέσκες.
Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε φέτες και μετά σε τετραγωνάκια. Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε για μια ώρα περίπου σε ένα σουρωτήρι να ξεπικρίσουν. Εν τω μεταξύ ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε κυβάκια. Ξεπλένουμε καλά τις μελιτζάνες και τις στύβουμε καλά με τα χέρια μας για να φύγουν τα νερά. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια μας, και σε ροδέλες το σκόρδο. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λάδι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια. Όταν αρχίσουν να μαραίνονται ρίχνουμε και το σκόρδο και κατόπιν ρίχνουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι, χαμηλώνουμε την φωτιά και βράζουμε τη σάλτσα μας για μισή ώρα περίπου. Σε ένα γουοκ ή βαθύ τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο κι εκεί μέσα τηγανίζουμε λίγο τις μελιτζάνες ανακατεύοντάς τες συχνά. Τις προσθέτουμε στη σάλτσα της ντομάτας και τις αφήνουμε να βράσουν μαζί για ένα τέταρτο περίπου. Όταν την σερβίρουμε πασπαλίζουμε με το φρέσκο μυρωδικό μας.