800γρ. ολόκληρες αποφλοιωμένες ντομάτες ή κονσέρβα
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
3-4 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλάκι ρίγανη
Λίγο μπούκοβο (προαιρετικά)
2 κουταλιές ελαιόλαδο
Αλάτι
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις ντομάτες με το ζουμί τους, το κρεμμύδι κομμένο στα δύο, τις σκελίδες του σκόρδου ολόκληρες ή έχοντας βγάλει το φύτρο, τη ρίγανη, το μπούκοβο και το ελαιόλαδο και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά. Περίπου στο τέταρτο που έχουν μαλακώσει οι ντομάτες με μια ξύλινη κουτάλα τις κόβουμε σε ακανόνιστα κομμάτια και συνεχίζουμε το βράσιμο για μισή ώρα ακόμη (για περισσότερο αν έχουμε χρησιμοποιήσει φρέσκες ντομάτες) χαμηλώνοντας τη φωτιά και ανακατεύοντας περιστασιακά μέχρι να φύγει το ζουμί και να μείνει μόνο το λάδι. Τότε κατεβάζουμε τη σάλτσα μαρινάρα από τη φωτιά και πετάμε το κρεμμύδι. Με ένα πιρούνι λιώνουμε τις σκελίδες του σκόρδου στα τοιχώματα της κατσαρόλας μας και το ανακατεύουμε μέσα στη σάλτσα. Αν κάποια κομμάτια κρεμμυδιού έχουν παραμείνει στην κατσαρόλα τα πολτοποιούμε και αυτά και τα ανακατεύουμε στη σάλτσα. Δοκιμάζουμε τη σάλτσα μας και προσθέτουμε εάν χρειάζεται λίγο αλάτι. Αν θέλουμε η σάλτσα μας να χρησιμοποιηθεί σαν βάση σάλτσας για πίτσα τότε για να είναι πιο λεία την περνάμε από το μούλτι. Αν θέλουμε να την καταψύξουμε κρατά για 6 περίπου μήνες, ενώ στο ψυγείο σκεπασμένη με λίγο ελαιόλαδο διατηρείται για περίπου 5 ημέρες.