1/2 κουταλάκι γλυκού σαλέπι
1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη μαύρη
Ελάχιστο μοσχοκάρυδο
Ελάχιστο γαρύφαλο
Ένα κομμάτι ξύλο κανέλας και σκόνη κανέλας
1 κουταλιά σούπας μέλι
Νερό
Βράζουμε το νερό με το σαλέπι, την ζάχαρη, το ξύλο κανέλας, το τρίμμα μοσχοκάρυδου και γαρύφαλου. Το ανακατεύουμε συχνά μέχρι να γίνει σαν κρέμα παχύρρευστη. Στη φλυτζάνα μας, βάζουμε το μέλι και μπόλικη σκόνη κανέλα.
Το σαλέπι προέρχεται από ένα είδος ορχιδέας (του σερνικοβότανου) και πιο συγκεκριμένα από την ρίζα του που φυτρώνει στην Μεσόγειο. Η χρήση του είναι γνωστή από τα χρόνια του Ιπποκράτη. Κάνει καλό στο αναπνευστικό σύστημα, στον βήχα, στην δυσεντερία και είναι αφροδισιακό. Πολλοί πιστεύουν ότι βοηθά στο να γεννηθούν αρσενικά παιδιά και επίσης βοηθά στον διαβήτη. Στον κυρίως ελλαδικό χώρο, επανήλθε η χρήση του με τους μικρασιάτες.
Την συνταγή αυτή μας την έστειλε η Παρασκευή, την οποία και ευχαριστούμε πολύ!