4 1/2 κούπες μπουκετάκια φρέσκου μπρόκολου
1 κούπα τριμμένο τυρί τσένταρ
5 φέτες μπέικον ψημένο και ψιλοκομμένο
4 κουταλιές ψιλοκομμένο κρεμμύδι
6-8 κουταλιές ξερά κράνμπερις
1/2 κούπα φιλέ αμυγδάλου
1/3 κούπας ελαφρά καβουρδισμένο ηλιόσπορο
Παγάκια και κρύο νερό
Αλάτι
Υλικά για το ντρέσινγκ:
2/3 κούπας μαγιονέζα Χέλμανς
1 κουταλιά μηλόξυδο
3 κουταλιές ζάχαρη
1 μικρό λεμόνι (χυμό + ξύσμα)
Ξύσμα μισού πορτοκαλιού
1 κουταλιά παπαρουνόσπορο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Βάζουμε άφθονο νερό σε μια κατσαρόλα να βράσει. Μόλις βράσει βάζουμε μπόλικο αλάτι. Ανακατεύουμε και μόλις συνεχίσει ο βρασμός βάζουμε μέσα το μπρόκολο. Σε ένα βαθύ σκεύος βάζουμε το παγωμένο νερό και τα παγάκια. Σε μισό λεπτό βγάζουμε το μπρόκολο και το βάζουμε στο παγωμένο νερό. Όταν κρυώσει εντελώς το μπρόκολο το σουρώνουμε και το απλώνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσει εντελώς.
Σε ένα μικρό μπωλ χτυπάμε ελαφρά το μηλόξυδο, τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού, λίγο από το χυμό του λεμονιού και στη συνέχεια ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, τη μαγιονέζα και τον παπαρουνόσπορο.
Σε ένα μεγάλο μπωλ βάζουμε το μπρόκολο, το μπέικον, το κρεμμύδι, τα κράνμπερις, τα αμύγδαλα, τους ηλιόσπορους και το τυρί. Ρίχνουμε λίγη λίγη την ποσότητα του ντρέσινγκ που έχουμε φτιάξει και σταματάμε να βάζουμε όταν η σαλάτα μας έχει την επιθυμητή για εμάς ποσότητα σάλτσας. Καλύπτουμε το μπωλ με διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα τουλάχιστον. Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε.