Η συνταγή αυτή είναι του Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλου Αγγελόγλου. Δημοσιεύθηκε στην ομάδα “ΔΕΥΤΕ ΑΡΙΣΤΗΣΑΤΕ”!
Μην παραλείψετε να δείτε και το blog του Πατέρα Χριστόδουλου “Βασιλίνος”!
1 μαρούλι μεγάλο (ψιλοκομμένο)
1 μαρούλι κόκκινο (λόλα) ψιλοκομμένο
Λίγη ρόκα τρυφερή (χοντροκομμένη)
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)
1 ματσάκι άνηθος (χοντροκομμένος)
1 ραπανάκι (τριμμένο στον τρίφτη)
Λίγα ντοματίνια (ολόκληρα ή σε φέτες)
Φιλετάκια καπνιστού σολομού
1 μέτριο ρόδι
Μια χούφτα καρύδια
30γρ. παρμεζάνα (τριμμένη στον τρίφτη)
Αλάτι
Ρίχνουμε όλα τα παραπάνω υλικά (εκτός από την παρμεζάνα, τα ντοματίνια και τον σολωμό) σ’ ένα λεκανάκι και τα ανακατεύουμε καλά, για να είναι η σαλάτα μας ομοιογενής και αλατίζουμε ταυτόχρονα (δοκιμάζοντας για το αλάτι). Βάζουμε τη σαλάτα μας στην πιατέλα μας και τρίβουμε από πάνω την παρμεζάνα μας. Προσθέτουμε τον σολωμό και τα ντοματίνια, περιφερειακά στην πιατέλα. Τα ντοματίνια μπορούμε να τα βάλουμε ολόκληρα ή κομμένα στη μέση ή κομμένα σε ροδέλες.
2 κ.σ. μουστάρδα απλή
2 κ.σ. ξύδι
1 κ.σ. μέλι
5 κ.σ. ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο (πολύ ψιλοκομμένο)
Σ’ ένα βάζο βάζουμε 2 κ.σ. μουστάρδα απλή, 2 κ.σ. ξύδι, 1 κ.σ. μέλι, 5 κ.σ. ελαιόλαδο και 3 σκελίδες σκόρδο (πολύ ψιλοκομμένο). Κλείνουμε το βάζο με το καπάκι του και αναδεύουμε καλά, ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Την περιχύνουμε στη σαλάτα μας όταν ήδη έχει στρωθεί το τραπέζι, λίγο πριν ξεκινήσουμε να τρώμε, για να μη μαραθεί η σαλάτα μας.
1) Αυτή η σαλάτα μας μπορεί να μετατραπεί σε βραδινό κυρίως πιάτο, με την προσθήκη και κάποιας άλλης πρωτεΐνης εκτός σολωμού (λ.χ. τόνου, βραστού αυγού, τυριού, γαλοπούλας, κοτόπουλου, γαρίδας κ.λ.π.).
2) Τα λαχανικά μας μετά το πλύσιμο και το κόψιμό τους, χρειάζονται καλό στράγγισμα.
3) Στη συγκεκριμένη σαλάτα πάει πολύ και το κρουτόν. Αντί για καρύδι μπορεί να μπει κουκουνάρι.
4) Επίσης πάει το καρότο και το ωμό σπανάκι (είναι όμως λίγο βαρύ).
5) Τέλος, η σάλτσα μας που περιέχει το ευλογημένο ελαιόλαδο, συμβάλλει για να απορροφηθούν από τον οργανισμό μας οι λιποδιαλυτές βιταμίνες μαζί με τις απλές υδατοδιαλυτές.
Υ.Γ.: Η παρούσα συνταγή είναι από το υπό έκδοση βιβλίο μας «ΔΕΥΤΕ ΑΡΙΣΤΗΣΑΤΕ».
Στην εποχή μας ζούμε στην κυριολεξία έναν διατροφικό «πόλεμο», με εκατομμύρια θύματα κάθε χρόνο. Αυτόν τον «πόλεμο» τον διεξάγουν οι βιομηχανίες τροφίμων, οι οποίες καθημερινά εισάγουν στα κύτταρά μας –διά των επεξεργασμένων τροφών- πλήθος ακατάλληλων χημικών, τοξικών ουσιών, που δημιουργούν ελεύθερες ρίζες, καρκινογενέσεις, αυτοάνοσα νοσήματα και πλήθος άλλων ασθενειών (διαβήτη… κ.λ.π.).
Για να πάει κάποιος κόντρα σ’ αυτό το διατροφικό μοντέλο που μας επέβαλαν, ένας μόνον τρόπος υπάρχει: Σιγά σιγά να σταματήσουμε, όσο είναι δυνατόν, τη χρήση των εκβιομηχανισμένων και επεξεργασμένων τροφών και ν’ αρχίσουμε την αντεπίθεση σ’ αυτόν τον πόλεμο, τροφοδοτώντας και «βομβαρδίζοντας» τα κύτταρά μας με πλήθος αντιοξειδωτικών, αντιφλεγμονωδών, αντικαρκινικών ουσιών, που μπορούν και να αποτοξινώσουν τα κύτταρά μας και να τα κρατήσουν υγιή. Ο Θεός προνόησε να μας παρέχει το ισχυρό αυτό «οπλοστάσιο» με τη φύση, με τα λαχανικά και τα φρούτα.
Για να περιγραφούν οι χημικές ενώσεις που έχει ενθέσει ο Δημιουργός μας εντός ενός λαχανικού, ώστε να ευεργετήσει τα κύτταρά μας, χρειάζεται να γραφτούν τόμοι ολόκληροι (αν φυσικά διαθέτουμε φως και γνώση για να δούμε τα μυστήρια του Θεού). Έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στον Δημιουργό μας, ας βάλουμε σιγά σιγά, σταδιακά και όχι απότομα, τα ωμά λαχανικά στο καθημερινό μας διατροφολόγιο, επιλέγοντας της εποχής, φρέσκα και διαφορετικά εναλλάξ είδη (κι όχι συνεχώς ένα είδος)· και ει δυνατόν, να μην έχουν μεγαλώσει με χημικά λιπάσματα και δεκάδες ψεκάσματα, διότι κι εδώ έχουμε έναν άλλο πάλι «πόλεμο» να αντιμετωπίσουμε.
Εάν εντάξετε στην καθημερινότητά σας ως διατροφή τα ωμά (αλλά και τα «αλ ντέντε» βραστά) λαχανικά και τα φρούτα, τότε θα δείτε να μειώνονται στον οργανισμό σας διάφορες τιμές (λ.χ. της πιέσεως, της γλυκόζης, της χοληστερίνης… κ.λ.π.). Μη διαλέξετε όμως ως φρούτο, μόνο την μπανάνα (κι αυτή εμπλουτισμένη με… μερέντα μέσα σε κρέπα) και ως λαχανικό μόνο την ντομάτα (κι αυτή γεμιστή με λευκό ρύζι)! Τα λαχανικά έχουν πολλές ίνες, οι οποίες δεν μένουν εντός του οργανισμού, αλλά λίγες ώρες μετά το φαγητό, αφού ολοκληρώσουν το έργο τους, αποβάλλονται μέσω του εντέρου.
Αν θα μπορούσαμε να αντιληφθούμε για ποιους λόγους η Πρόνοια του Θεού έχει ενθέσει αυτό το φαινομενικά «άχρηστο» υλικό των λαχανικών εντός τους, τότε ο νους μας θα βρισκόταν κυριολεκτικά σε έκσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Φυσικά, για να καταγραφούν και να αναλυθούν οι ευεργετικές ιδιότητες των «άχρηστων ινών», πάλι θα έπρεπε να γραφτούν ολόκληροι τόμοι βιβλίων.
Ας γνωρίζουμε ενδεικτικά, λοιπόν, ότι προστατεύουν το έντερο από τοξικές ουσίες, συμβάλλουν στην αποτοξίνωση (καθώς επιταχύνουν την αποβολή των τοξινών και άχρηστων προϊόντων της πέψης μέσω του εντέρου), εξαφανίζουν τη δυσκοιλιότητα και προστατεύουν το έντερο από διάφορες ασθένειες. Επίσης προκαλούν αύξηση του πληθυσμού των ωφέλιμων βακτηριδίων του εντέρου, που αποτελούν τη φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου. Ακόμη συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης του αίματος, διότι απορροφούν ένα μεγάλο μέρος της χοληστερίνης των τροφών. Συμβάλλουν στη ρύθμιση των τιμών της γλυκόζης του αίματος, διότι καθυστερούν τον μεταβολισμό των τροφών και τη γρήγορη απορρόφηση της γλυκόζης στο αίμα… κ.λ.π. Ας θυμόμαστε όμως, ότι πρέπει να προσλαμβάνουμε ίνες διαφορετικές από διαφορετικά λαχανικά και όχι από ένα μόνον λαχανικό, ώστε να καλύπτονται καλύτερα οι ανάγκες του οργανισμού μας.
Η συνταγή αυτή είναι του Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλου Αγγελόγλου. Δημοσιεύθηκε στην ομάδα “ΔΕΥΤΕ ΑΡΙΣΤΗΣΑΤΕ”!
Μην παραλείψετε να δείτε και το blog του Πατέρα Χριστόδουλου “Βασιλίνος”!