1/2 κιλό κέικ σοκολάτα ή μπισκότα σοκολάτας
1/2 κιλό σοκολάτα ζαχαροπλαστικής
4-6 αποξηραμένα σύκα ή άλλα ξερά φρούτα
50γρ. ψημένα αμύγδαλα ανάλατα χοντροαλεσμένα
50γρ. φουντούκια χοντροαλεσμένα
2 κουταλιές λικέρ
2 κουταλιές κρέμα γάλακτος
Άχνη ζάχαρη
Σε μπλέντερ ή μούλτι τρίβουμε το κέικ ή τα μπισκότα μας να γίνουν ψίχουλα. Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπωλ και προσθέτουμε ψιλοκομμένα τα ξερά φρούτα και τους ξηρούς καρπούς. Ανακατεύουμε καλά. Λιώνουμε σε μπεν μαρί την σοκολάτα μας και όταν λιώσει προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το λικέρ και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια ρίχνουμε την υγρή σοκολάτα στο μείγμα του κέικ και ανακατεύουμε πολύ καλά. Απλώνουμε το μείγμα μας πάνω σε διαφανή μεμβράνη και προσεκτικά το τυλίγουμε ώστε να πάρει το σχήμα του σαλαμιού. Τυλίγουμε και με αντικολλητικό χαρτί και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον δύο ώρες ώστε να σφίξει καλά. Στη συνέχεια το πασπαλίζουμε εάν θέλουμε με λίγη άχνη ζάχαρη και το κόβουμε σε φετούλες. Το σαλάμι σοκολάτας είναι έτοιμο να το απολαύσουμε!
Εάν θέλουμε να το καταναλώσουμε μέρες αργότερα τότε το βάζουμε να σφίξει κατευθείαν στην κατάψυξη όπου και μπορεί να συντηρηθεί έως ένα μήνα.