1 1/2 κούπα ρύζι μπασμάτι (basmati)
1 κονσέρβα κόκκινα φασόλια (red kidney beans)*
1 1/2 κούπα νερό βραστό**
1 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό ή κόλιανδρο
2 κουταλιές βούτυρο ή ελαιόλαδο
Ξύσμα από μισό λάιμ
2 κουταλιές χυμό λάιμ
Αλάτι, πιπέρι
Σε ένα σουρωτήρι ρίχνουμε τα φασόλια της κονσέρβας, τα ξεπλένουμε με νερό και τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά. Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και του προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύοντάς το ώστε να καλυφθεί όλο με το λιωμένο βούτυρο. Το σωτάρουμε έτσι για λίγο και στη συνέχεια προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το ξύσμα του λάιμ και το νερό και το αφήνουμε να πάρει βράση. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά, καπακώνουμε την κατσαρόλα και το αφήνουμε να σιγοβράσει. Λίγο πριν γίνει το ρύζι μας προσθέτουμε τα φασόλια, τον μαϊντανό ή το κόλιανδρο, το χυμό του λάιμ, ανακατεύουμε και ξανακαπακώνουμε με την κατσαρόλα μας. Σβήνουμε το μάτι της κουζίνας και απομακρύνουμε την κατσαρόλα μας (πάντα σκεπασμένη). Αφήνουμε το ρύζι μας να σταθεί για δέκα λεπτά και στη συνέχεια το σερβίρουμε.
* Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ήδη μαγειρεμένα φασόλια (που να “κρατάνε” όμως, για να μην λιώσουν).
** Για την ακριβή ποσότητα νερού που χρειάζεται η συνταγή, ακολουθείστε τις οδηγίες που αναγράφονται πάνω στη συσκευασία του ρυζιού που θα χρησιμοποιήσετε.