1 κούπα ρύζι Arborio ή άλλο ρύζι κατάλληλο
4 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες
1 κρεμμύδι ξερό
2 σκελίδες σκόρδο
150γρ. φέτα
4 1/2 κούπες ζωμό λαχανικών
1 σφηνάκι ούζο
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
Ξύσμα λεμονιού
Λίγη φρέσκια ρίγανη
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Καθαρίζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα ψιλοκόβουμε. Τρίβουμε τις ντομάτες στον τρίφτη. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τον ζωμό των λαχανικών να βράσει. Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρεμμύδι και λίγο αλάτι και το σωτάρουμε μέχρι να μαλακώσει και να γυαλίσει. Στη συνέχεια προσθέτουμε και το σκόρδο και το αφήνουμε για λίγα λεπτά ακόμη ανακατεύοντας. Ρίχνουμε και το ρύζι και το ανακατεύουμε να αλειφτεί καλά με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε λίγο λίγο (περίπου μία κούπα) ζωμό των λαχανικών και ανακατεύουμε το ρύζι μέχρι να το απορροφήσει όλο. Ρίχνουμε και το ούζο και όταν το “πιεί” κι αυτό, ρίχνουμε λίγο αλάτι και την ντομάτα. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε λίγο ακόμη ζωμό και όταν το “πιεί” κι αυτό προσθέτουμε κι άλλο. Συνεχίζουμε έτσι και τέλος, όταν το ρύζι μας είναι al dente προσθέτουμε και την φέτα ανακατεύοντας να γίνει κρεμώδες το ριζότο μας. Στη συνέχεια ρίχνουμε το ξύσμα του λεμονιού, την ρίγανη, δοκιμάζουμε και προσθέτουμε όσο αλάτι χρειάζεται (αν χρειάζεται) και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και σερβίρουμε αμέσως για να απολαύσουμε ένα ριζότο αλά Ελληνικά που συνδυάζει όλες τις αγαπημένες μας γεύσεις!