Κριτική και εντυπώσεις
Με το που το βλέπεις… δέος! Μένεις άφωνος από την επιβλητικότητα του εξωφύλλου. Τα γήινα χρώματά του και η γυναικεία γλυκοθωριά μέσα στα μπαχάρια που το κοσμούν, τα νιώθεις οικεία και εγγυητήρια.
Στο αυτί του εξωφύλλου βρίσκουμε ένα σύντομο βιογραφικό της συγγραφέως του, Σόφης Ουργαντζίδου, που είναι απόφοιτος Μαγειρικής Τέχνης, με ειδίκευση στην Παραδοσιακή Ελληνική και Ποντιακή Κουζίνα, και ηγείται της ομάδας της κουζίνας του οικογενειακού εστιατορίου της στην Καλλικράτεια Χαλκιδικής.
Συνεχίζοντας το ξεφύλλισμα του βιβλίου, συναντάμε τα περιεχόμενα! Για ρίξτε μια ματιά…
Εισαγωγή
Βιογραφικό σημείωμα
Η ιστορία του Πόντου
Η αλιεία στον Πόντου
Η κτηνοτροφία και η γεωργία στον Πόντο
Η ποντιακή διατροφή της μακροζωίας
Πίτες
Γιοχάδες – Φυλλωτά
Πίτα Περέκ
Αλμυρό “mille-feuille” περέκ
Πισία ή περεσκία ή πιροσκί με γαβουρεμένα καρτόφεα
Πισία με κρέμα τυριού και σολομό
Λαλαγγίτες
Λαλαγγίτες με τυριά
Φελία (αυγόφετες)
Αυγόφετες με κρέμα γιαουρτιού και φράουλες
Πίτα με κιντέατα (Τσουκνιδόπιτα)
Χορτόπιτα
Παζλαμάς (κρέπες καλαμποκιού)
Κρέπες με κρέμα γιουρτιού γλυκό σύκο και φρούτα
Σαλάτες
Πεζουκλού Τανέας (παντζάρια με γιαούρτι)
Τερίνα παντζαριού με σος μαγιονέζας
Φασούλια τιναχτά
Φασόλια σαλάτα με λαχανικά και ντρέσιγκ μουστάρδας
Σαλάτα λάχανο με καρότο
Λαχανοσαλάτα με καρότο ξινόμηλο και σος μαγιονέζας
Καρτόφια σαλάτα (πατατοσαλάτα)
Αλμυρή τούρτα πατάτας με τόνο και αβοκάντο
Μάραντα ή Αμάραντα ή χοσχοράνια (βλήτα)
Βλήτα με ντοματίνια ελιές
Αυλούκια ή Λάπατα
Πιρπιρίμια με γιαούρτι και σκόρδο
Γλιστρίδα με iceberg και φράουλες
Σούπες
Τανομένος σορβάς
Βελουτέ γιαουρτιού με λάδι δυόσμου
Λάχανα με τα φασούλια (Φασολογούλια)
Λάχανα με τα φασούλια
Ποντιακή σούπα Κουσκούς
Κουσκούς με βασιλομανίταρα και τσομούρ (κρουτόν)
Σούπα με σεύτελα κιντέατα και μανιτάρια
Μανιτάρια σχάρας με σάλτσα από άγρια χόρτα
Κιντέατα ή κινθέατα (Τσουκνίδες)
Μπρουσκέτες με pesto τσουκνίδας και ντοματίνια
Κοτόσουπα με κορκότο ή πλιγούρι
Κοτόπουλο με πλιγούρι και λαχανικά
Ζυμαρικά
Εβριστόν ή Ιβριστόν
Εβριστόν ή Ιβριστόν με σολομό και λευκή σάλτσα βότκας
Σιρόν με γιαούρτι και σκόρδο
Σιρόν με μανιτάρια και λευκή σάλτσα τρούφας
Βαρένικα
Βαρένικα παντζαριού με πάστα τυριών και αρωματική σάλτσα βουτύρου
Μακαρίνα
Μακαρίνα σαν Ταμπουλέ
Γιοφκάδες ή Γιουφκάδες (χυλοπίτες)
Χυλοπίτες με κεφτεδάκια κοτόπουλου και λευκή σάλτσα γραβιέρας
Μαντί Καππαδοκίας
Μαντί σπανακιού με κιμά, καπνιστή πανσέτα και σάλτσα παρμεζάνας
Λαδερά
Γαβουρεμένα καρτόφια
Gnocchi με σάλτσα κρεμμυδιού
Τσιακευτόν -Ρεβίθια με πλιγούρι
Ρεβίθια με πλιγούρι και λαχανικά
Ιμάμ μπαϊλντί
Mille-feuille Μελιτζάνας
Κόκκινες φακές
Κόκκινη φακή βελουτέ
Ψάρια και Όστρακα του Πόντου
Χαψοπίλαβον
Sushi γαύρου (ελληνικό)
Λαυράκι μανταρλί
Λαυράκι ceviche
Μπαρμπούνια
Φιλέτα μπαρμπουνιού με κουσκούς λαχανικών και μπισκ γαρίδας με γλυκάνισο
Γαρίδες
Γαρίδες τεμπούρα με γλυκόξινη σάλτσα
Μύδια αχνιστά
Κριθαρότο μυδιού
Κρέας
Τσιλγάνια ή Τζιργάνια (Τσιγαρίδες)
Πίτα με τσιλγάνια και πράσα
Μπορτς
Ποντιακά bao buns με μπορτς και κόκκινο λάχανο τουρσί
Φασόλια με παστουρμά
Φασόλια βελουτέ με crispy παστουρμά
Χαβίτς με τσιλγάνια
Χοιρινό φιλέτο με σάλτσα κρασιού και πολέντα
Χοιρινό με σέλινο
Ψαρονέφρι με πουρέ σελινόριζας
Αγοράστε το βιβλίο «Ρίζα μ’», της Σόφης Ουργαντζίδου, κάνοντας κλικ εδώ!
Διαβάζω τα ονόματα των συνταγών στα περιεχόμενα και νιώθω πως ένας νέος κόσμος εξερευνήσεων με περιμένει. Υπέροχες συνταγές που κάποιων τα ονόματα έχω ξανακούσει, κάποιες που τις έχω δοκιμάσει στο παρελθόν και κάποιες που μου εξάπτουν την φαντασία. Ανυπομονώ να χαθώ στα υλικά τους, να δοκιμάσω την μαγειρική τους, να απολαύσω την γεύση τους. Να εξερευνήσω την μαγευτική κουζίνα του Πόντου την τόσο πλούσια σε ευρηματικότητα! Όσο για τα ονόματα των συνταγών που επιδέχονται εξήγησης στους μη μύστες, έχουν γραμμένη σε παρένθεση την κοινή τους ονομασία.
Ακολουθεί ένα μικρό κείμενο με τίτλο “Έλληνες Πόντιοι” που υπογράφει ο Ηλίας Μαμαλάκης.
Από τα πρώτα λεπτά κιόλας που θα έρθετε σε επαφή με το «Ρίζα μ’», της Σόφης Ουργαντζίδου, καταλαβαίνετε ότι το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα εξαίρετο εργαλείο γευσιγνώσης, έναν άξιο πρεσβευτή που θα μας ξεναγήσει στα μυστικά και τα υλικά της Ποντιακής κουζίνας.
Η έκδοση; Πολυτελής! Οι συνταγές; Άπειρες! Όσο για τα υλικά… το πάντρεμα κλασικών, παραδοσιακών και σύγχρονων υλικών έχει γίνει με απίστευτη αρμονία! Η ταλαντούχα chef παρουσιάζει νέα οπτική, νέες τεχνικές και περίτεχνους συνδυασμούς, σε παρασκευές που έχουν τις ρίζες και τον κορμό τους στην Ποντιακή Κουζίνα. Χάρη όμως στη Σόφη Ουργαντζίδου, αφέθηκαν να εξελιχθούν και να ανθήσουν, δημιουργώντας έτσι ένα μοναδικό αποτέλεσμα.
Όλοι γνωρίζουμε πως η ποντιακή διατροφή, είναι μια διατροφή που φημίζεται για την μακροζωία που προσφέρει σε όσους την ακολουθούν πιστά. Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που το βιβλίο αυτό, θα αποτελέσει μέγα δώρο σε όλους όσους ασχολούνται με την μαγειρική.
Όπως άλλωστε αναφέρει και η ίδια η συγγραφέας στις αρχικές σελίδες του βιβλίου…
…
Το παρόν βιβλίο στηρίζεται στην παράδοση των συνταγών του Πόντου, οι οποίες διατηρούν τη βάση των παραδοσιακών προϊόντων αλλά παρουσιάζονται με μία νέα οπτική μέσω των διαφορετικών τεχνικών και παρασκευών. Στόχος μου είναι να προτρέψω όλους τους λάτρεις της μαγειρικής, γνώστες και μη, να ακολουθήσουν το δρόμο της μακροζωίας, τον οποίον μπορεί να εξασφαλίσει η ποντιακή διατροφή.
…
Το «Ρίζα μ’», της Σόφης Ουργαντζίδου, είναι ένα βιβλίο μαγειρικής που συνετέθη με προσοχή και αγάπη έτσι ώστε να προσφέρει τα μέγιστα στον αναγνώστη του. Μια ματιά στο ευρύτατο φάσμα των συνταγών μαγειρικής που περιέχονται στο βιβλίο αυτό, είναι αρκετή για να καταλάβει κάποιος πως οι παρασκευές τους μπορούν να μας βοηθήσουν να ετοιμάσουμε και να εμπλουτίσουμε από το πιο επίσημο έως το οικογενειακό ή και το καθημερινό μας τραπέζι. Είναι βέβαιο πως θα ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους!
Άξια βραβείου και πολλών πολλών επαίνων είναι το πλούσιο και γενναιόδωρο κείμενο αλλά και η φωτογράφηση-καλλιτεχνική επιμέλεια της Νένας Συμεωνίδου. Τι θαυμάσιο βιβλίο! Κάθε σελίδα και ένα έργο τέχνης. Κάθε κείμενο και ένας θησαυρός πληροφοριών σχετικών με την Ποντιακή Κουζίνα και εν γένει με την Ελληνική Διατροφή!
Να δείτε λίγο εδώ… στη “Ποντιακή διατροφή της μακροζωίας”…
…
Η ποντιακή διατροφή αποτελεί πρότυπο για τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Συνδυάζει τις φυτικές και τις ζωικές πρωτεΐνες με μεγάλη σοφία. Περιέχει απλά συστατικά, χωρίς πολλές προσμίξεις. Σύμφωνα με την τριανταετή έρευνα του καθηγητή του τμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ. Δρ. Θωμά Σαββίδη, για τη βιολογική αξία και τα οφέλη της ποντιακής διατροφής, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η διατροφή των Ελλήνων του Πόντου διαφέρει από τις άλλες κουζίνες, καθώς έχουμε πρόψηση των ζυμαρικών και των φύλλων, αλλά και την παρασκευή όξινων γαλακτοκομικών μετά από την διαδικασία της ζύμωσης.
…
Και μετά από αυτά, ξεκινά η μαγεία! Οι συνταγές! Πρώτες πρώτες, τι άλλο, οι πίτες! Μια πίτα λαχταριστή στη δισέλιδη φωτογραφία και ένα σύντομο κείμενο για τις πίτες, την θέση τους στην διατροφή των Ποντίων και την τεχνική της παρασκευής τους.
Αγοράστε το βιβλίο «Ρίζα μ’», της Σόφης Ουργαντζίδου, κάνοντας κλικ εδώ!
Να και η πρώτη συνταγή. Γιοχάδες – Φυλλωτά ή αλλιώς πως να φτιάξουμε φύλλα για την πίτα περέκ. Αριστερά μια φωτογραφία και δεξιά το όνομα της συνταγής, τα υλικά και αριθμημένη σε βήματα η εκτέλεση. Έτοιμα τα φυλλωτά μας; Έτοιμοι να φτιάξουμε την Πίτα Περέκ την παραδοσιακή που βρίσκεται στην δεύτερη συνταγή.
Σε κάθε σελίδα, πάνω δεξιά, είναι γραμμένη κάθετα η ομάδα των συνταγών, έτσι ώστε εύκολα φυλλομετρώντας να βρίσκεσαι σε όποιο σημείο του βιβλίου επιθυμείς (π.χ. πίτες, σούπες κτλ). Στο κάτω μέρος του κάθε φύλλου υπάρχουν γραμμένα τα ονόματα των δύο συνταγών που έχει, στην μπροστινή και πίσω όψη του.
Κάθε κατηγορία εδεσμάτων έχει στην αρχή της λίγα λόγια και πολλές από τις συνταγές έχουν στην αρχή λίγες κατατοπιστικές φράσεις. Τόσο τα υλικά όσο και η εκτέλεση έχουν καταγραφεί με σαφήνεια και κάνουν πολύ εύκολο να ακολουθηθούν τα βήματα πολλών παρασκευών, ακόμη και από αρχάριους στην κουζίνα.
Τι άλλο να σας γράψω για το θαυμάσιο αυτό βιβλίο μαγειρικής; Το λάτρεψα, είναι φανερό θαρρώ από όσα σας έχω πει μέχρι τώρα. Πιστεύω ακράδαντα ότι κάθε ένας από εμάς που ασχολείται -λίγο ή πολύ- με την διατροφή της οικογένειάς του θα πρέπει να το έχει σε πρώτη θέση στην κουζίνα του! Είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο που θα ανοίξει τους ορίζοντες της μαγειρικής σας ικανότητας και θα προσφέρει εκλεκτά και υγιεινά φαγητά σε όλους όσους δοκιμάσουν τα πιάτα σας! Και όχι μόνο αυτό! Οι γνώσεις που θα βρείτε σε αυτό αλλά και η αίσθηση που θα νιώσετε όταν το κρατάτε στα χέρια σας, είναι ανεκτίμητες!
Εδώ είστε ακόμα; Τρέξτε να το αγοράσετε και να το απολαύσετε… μέσω της ανάγνωσης στην αρχή και μέσω της κουζίνας σας στη συνέχεια! Εγώ αυτό θα κάνω τώρα. Διάβασα όλα αυτά τα υπέροχα που περιέχει και σπεύδω για το στάδιο της κουζίνας… από που να αρχίσω λέτε; Ε, βέβαια από κάποια πίτα θα αρχίσω! Πω πω… θα γεμίσει το σπίτι μυρωδιές από τον Πόντο! Καλή σας ανάγνωση και, φυσικά, καλή σας όρεξη!
Οπισθόφυλλο:
Οι σελίδες αυτού του βιβλίου έχουν σκοπό να μας ταξιδέψουν στις ρίζες της Ποντιακής κουζίνας. Ταυτόχρονα μέσα από νέες τεχνικές και παρασκευές μεταμορφώνονται σε καινούριες συνταγές, κρατώντας πάντα τη βάση των παραδοσιακών προϊόντων. Εύχομαι ολόψυχα να το αγαπήσετε και να εντάξετε την Ποντιακή κουζίνα στο καθημερινό σας τραπέζι.
Ταυτότητα βιβλίου
Τίτλος βιβλίου
Ρίζα μ’
Συγγραφέας
Σόφη Ουργαντζίδου
Φωτογραφία – Καλλιτεχνική επιμέλεια
Νένα Συμεωνίδου
Εκδοτικός οίκος
Εκδόσεις Αρμός
Ημερομηνία έκδοσης
Δεκέμβριος 2021
Αριθμός σελίδων
200
ISBN
978-960-615-435-5
Συντάκτης άρθρου
Ολυμπία Κατσένη
Αγοράστε το βιβλίο «Ρίζα μ’», της Σόφης Ουργαντζίδου, κάνοντας κλικ εδώ!