500γρ. ριγκατόνι
250γρ. μπρόκολο
75γρ. παρμεζάνα τριμμένη
150ml ελαιόλαδο
5 φύλλα βασιλικού
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
1 σκελίδα σκόρδο
Αλάτι, πιπέρι
Βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό τα ριγκατόνι. Εν τω μεταξύ μαγειρεύουμε στον ατμό το μπρόκολο μέχρι να μαλακώσει αρκετά, τόσο ώστε να το χαράζουμε στον κορμό του με ευκολία με ένα μαχαίρι. Το αφαιρούμε από την κατσαρόλα και το βάζουμε σε μπλέντερ ή μούλτι μαζί με τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής μας δουλεύοντάς το μέχρι να αποκτήσει ομαλή υφή. Στραγγίζουμε καλά τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε την σάλτσα πέστο μπρόκολου μαζί τους.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε είδος πάστας θέλουμε θα είναι το ίδιο γευστικό! Το έχω δοκιμάσει και με τορτελίνια με γέμιση τυρί και ήταν μοναδικό. Ο καθένας μπορεί να φτιάξει τηρώντας τις αναλογίες όση ποσότητα σάλτσας πέστο επιθυμεί, μιας και μπορούμε να την καταψύξουμε μέχρι και για τρεις μήνες ή να την έχουμε σε γυάλινο βάζο στο ψυγείο μας έως και τρεις ημέρες. Καλή απόλαυση!