1/2 κιλό ρεβύθια
2 κρεμμύδια ξερά
4 σκελίδες σκόρδο
1 αυγό
Λίγη τριμμένη φρυγανιά
Κύμινο
Αλάτι, πιπέρι
Αλεύρι
Ελαιόλαδο
Υλικά για τη σάλτσα ντομάτας:
1 κιλό ώριμες ντομάτες
2 κρεμμύδια ξερά
2 σκελίδες σκόρδο
Λίγο κόκκινο κρασί
1 δαφνόφυλλο
Μπαχάρι
Πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Από την προηγούμενη μέρα -κατά το βραδάκι- βάζουμε τα ρεβύθια να μουσκέψουν σε άφθονο νερό. Την επομένη τα σουρώνουμε και τα βράζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τα δύο κρεμμύδια καθαρισμένα.
Για να κερδίσουμε χρόνο μπορούμε όσο βράζουν τα ρεβύθια να φτιάξουμε την σάλτσα ντομάτας. Πλένουμε, ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις ψιλοκόβουμε. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τις σκελίδες σκόρδου. Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο και μέσα του τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Όταν γυαλίσει και αρχίσει να παίρνει λίγο χρώμα προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε καλά. Μετά από 2-3 λεπτά ανακατέματος σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τις ντομάτες, το δαφνόφυλλο, μπαχάρι, αλάτι, πιπέρι, πιπέρι καγιέν (αν θέλουμε πιο πικάντικη τη σάλτσα μας) και αφήνουμε να βράσει για ένα τεταρτάκι περίπου μέχρι να δέσει η σάλτσα μας.
Και τώρα συνεχίζουμε με τους ρεβυθοκεφτέδες. Όταν μαλακώσουν τα ρεβύθια τα στραγγίζουμε και τα πολτοποιούμε μαζί με τα κρεμμύδια στο μούλτι ή σε μπλέντερ. Σε ένα μπωλ βάζουμε τον πολτό των ρεβυθιών, τις σκελίδες του σκόρδου ψιλοκομμένες, αλάτι, πιπέρι, το κύμινο και ζυμώνουμε το μείγμα με τα χέρια μας να ανακατευτεί καλά. Προσθέτουμε το αυγό, λίγη φρυγανιά και ζυμώνουμε ξανά. Αφήνουμε το μείγμα μας να ξεκουραστεί για ένα τέταρτο της ώρας. Λαδώνουμε ελαφρά τα χέρια μας και πλάθουμε στρογγυλά κεφτεδάκια. Σε ένα πιάτο βάζουμε αρκετό αλεύρι και στο τηγάνι μας άφθονο λάδι. Αλευρώνουμε τους ρεβυθοκεφτέδες και τους τηγανίζουμε -μέχρι να πάρουν χρώμα- και από τις δύο πλευρές τους. Στη συνέχεια τους τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας.
Τώρα όπως καταλαβαίνετε έχει έρθει η ώρα της απόλαυσης. Συνοδέψτε τους ρεβυθοκεφτέδες με ρύζι σπυρωτό ή πατάτες τηγανητές ή σερβίρετέ τους απλά με τη σάλτσα τους σαν μεζεδάκι. Καλή όρεξη.