Η συνταγή αυτή είναι του Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλου Αγγελόγλου. Δημοσιεύθηκε στην ομάδα “ΔΕΥΤΕ ΑΡΙΣΤΗΣΑΤΕ”!
Μην παραλείψετε να δείτε και το blog του Πατέρα Χριστόδουλου “Βασιλίνος”!
Ρεβύθια
Χταπόδι
4 πιπεριές
1 καρότο
3 κρεμμύδια ξερά
3 σκελίδες σκόρδο
3 φύλλα δάφνης
6 κόκκοι μπαχάρι
Δενδρολίβανο
Μοσχοκάρυδο
Χυμός 1 πορτοκαλιού
400γρ. κονκασέ
Μαϊντανός (ψιλοκομμένος)
Αλάτι, πιπέρι
Ελαιόλαδο
1) Βάζουμε από το βράδυ τα ρεβύθια μας σε μπόλικο κρύο νερό με μία κ.σ. αλάτι και τα αφήνουμε 12 ώρες, για να φουσκώσουν. Το πρωί τα ξεπλένουμε καλά, τα βάζουμε στην κατσαρόλα μας, προσθέτοντας νερό μέχρι και 4 δάχτυλα πάνω από την επιφάνεια των ρεβυθιών. Ρυθμίζουμε το μάτι της κουζίνας μας στη δυνατή θερμοκρασία και όταν αρχίσουν να βράζουν για 5-10 λεπτά ξαφρίζουμε. Όταν περιορισθούν οι αφροί, προσθέτουμε μέσα το (καθαρισμένο, πλυμένο και κομμένο) χταπόδι μας και για περίπου 5 λεπτά ξαφρίζουμε πάλι και προσθέτουμε και τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια μας. Ρυθμίζουμε την ένταση της θερμοκρασίας της κουζίνας μας στο μέτριο, ώστε να σιγοβράζει το φαγητό μας (δεν σκεπάζουμε με το καπάκι).
2) Η ώρα βρασίματος των ρεβιθιών είναι σχετική, ανάλογα με την ποιότητα των ρεβιθιών μας. Στα 60 λεπτά εάν το χταπόδι μας έχει βράσει, το κατεβάζουμε σε μια πιατέλα. Δοκιμάζουμε τα ρεβύθια μας∙ αυτά θα τα κατεβάσουμε όταν μεν θα έχουν βράσει, όμως όχι να λιώσουν ή να ξεφλουδιστούν (σ’ αυτό βοηθά το σιγανό βράσιμο).
3) Εν τω μεταξύ προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς. Τοποθετούμε σε ένα ταψί τα ρεβύθια μας και προσθέτουμε τις κομμένες πιπεριές, το καρότο, το σκόρδο, 400γρ. ντομάτα (τύπου «κονκασέ»), το μπαχάρι, αλάτι, τα φύλλα δάφνης, δενδρολίβανο, τον χυμό του πορτοκαλιού, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το λάδι μας (με προσοχή όμως, να μη διαλύσουμε τα ρεβύθια μας). Ανακατεύουμε όλα τα υλικά να πάνε ισομερώς παντού και τελευταίο τοποθετούμε και το χταπόδι μας, πιέζοντας ελαφρά να ενσωματωθούν τα κομμάτια του χταποδιού στο φαγητό μας. Προσέχουμε το ζουμάκι μέσα στο ταψί μας να σκεπάζει ίσα ίσα τα ρεβύθια μας. Τοποθετούμε λαδόκολλα στο ταψί μας και το τοποθετούμε στη μεσαία σχάρα της κουζίνας μας στον «αέρα», στους 180 βαθμούς. Σε 25 λεπτά ελέγχουμε αν έχουν περιορισθεί τα υγρά μας και έχουμε μόνο το λαδάκι και τη σάλτσα του φαγητού μας.
Τώρα το φαγητό μας είναι έτοιμο και μπορούμε να το κατεβάσουμε. Εάν όμως θέλουμε να γίνει τέλειο, τότε βγάζουμε το ταψί μας από τον φούρνο και αφαιρούμε σε μια πιατέλα το χταπόδι. Ανακατεύουμε ελαφρά το φαγητό και το βάζουμε πάλι στον φούρνο στους 150 βαθμούς στο «γκριλ», μέχρι να ξεροψηθεί το φαγητό μας και να πιάσει τη γνωστή κρούστα (αν κάποια υλικά μας πάρουν σκούρα απόχρωση προς το καμμένο, είναι ακόμη καλύτερα. Σ’ αυτό το στάδιο όμως χρειάζεται πολλή προσοχή και συνεχές κοίταγμα να μην κάψουμε το φαγητό μας).
Όταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε από τον φούρνο και επανατοποθετούμε το χταπόδι μας στο ταψί. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό, μαύρο πιπέρι και μοσχοκάρυδο που τρίβουμε φρέσκο εκείνη την ώρα. Αφήνουμε 15 λεπτά να «ξεκουρασθεί» και σερβίρουμε.
Παρατηρήσεις:
1) Εάν θέλετε, όταν κάνετε τη μίξη των υλικών στο ταψί, μπορείτε να προσθέσετε πολύ λίγο –διακριτικά- καγιέν, καθώς προσδίδει τέλεια γεύση, λίγο καυτερή.
2) Αντί για χταπόδι, μπορούμε κατά τον ίδιο τρόπο να χρησιμοποιήσουμε σουπιές ή θράψαλα.
3) Έχει σημασία όταν βάλουμε το φαγητό στον φούρνο, να φροντίσουμε να είναι τοποθετημένο σε ταψί, ώστε να είναι απλωμένο το φαγητό για να ξεροψηθεί καλά. Διότι αν τοποθετηθεί σε βαθύ και στενό σκεύος, τότε το φαγητό μας θα βράσει και δεν θα ψηθεί (μπορεί επίσης να μπει στη γάστρα).
4) Εάν κάποιος επιθυμεί, μπορεί να προσθέσει και μανιτάρια «πλευρώτους», καθότι δίνουν έναν υπέροχο γευστικό τόνο.
Η συνταγή αυτή είναι του Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλου Αγγελόγλου. Δημοσιεύθηκε στην ομάδα “ΔΕΥΤΕ ΑΡΙΣΤΗΣΑΤΕ”!
Μην παραλείψετε να δείτε και το blog του Πατέρα Χριστόδουλου “Βασιλίνος”!