2 φλιτζάνια σιμιγδάλι ψιλό Μέλισσα
1 φλιτζάνι αλεύρι σκληρό
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος
5 αυγά
3 βανίλιες
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι σόδα
Ξύσμα πορτοκαλιού
Υλικά για το σιρόπι:
3 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
3 φλιτζάνια νερό
1 φλούδα πορτοκαλιού
Χυμό ενός πορτοκαλιού
Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το ξύσμα πορτοκαλιού και τις βανίλιες και τα ανακατεύουμε καλά. Σε μια άλλη λεκάνη χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και προσθέτουμε τους κρόκους απ’ τα αυγά. Σε ένα άλλο μπωλ χτυπάμε καλά τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα. Στη λεκάνη με το βούτυρο και τα αυγά, προσθέτουμε εναλλάξ το μίγμα με το αλεύρι και τη μαρέγκα, ανακατεύοντας με το κουτάλι.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 3 τέταρτα της ώρας. Εντωμεταξύ βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 5 λεπτά και μόλις το ραβανί μισοκρυώσει, το περιχύνουμε λίγο-λίγο με το σιρόπι.