Για τη ζύμη:
1/2 κιλό αλεύρι
1/2 ποτήρι νερό
1 ποτήρι λάδι
Για τη γέμιση:
1 κιλό μυζήθρα
1 φλυτζάνι τσαγιού μέλι
1 κουταλιά κανέλα τριμμένη
3 αυγά
Για το τηγάνισμα:
Ελαιόλαδο
Για το πασπάλισμα:
1 φλυτζάνι τσαγιού μέλι
1 κουταλιά κανέλα τριμμένη
Φτιάχνουμε τη γέμιση ζυμώνοντας καλά σε ένα μπολ όλα τα υλικά της γέμισης.
Κατόπιν φτιάχνουμε το φύλλο ζυμώνοντας καλά όλα τα υλικά για το φύλλο. Ανοίγουμε το φύλλο (όχι πολύ ψιλό γιατί θα ανοίξει στο τηγάνισμα) και με πιατάκι του φλυτζανιού κόβουμε στρογγυλούς δίσκους. Γεμίζουμε τον κάθε δίσκο με μια κουταλιά της σούπας από τη γέμιση και το κλείνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρου, πιέζοντας στο σημείο που τα ενώνουμε με ένα πιρούνι για να κλείσει καλά και να μην ανοίξει στο τηγάνισμα.
Τα τηγανίζουμε στο λάδι μέχρι να ροδίσουν και από τις δυο πλευρές. Τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί μέχρι να στραγγίσουν. Αφού στραγγίσουν τα βάζουμε σε μια μεγάλη πιατέλα και ετοιμάζουμε το πασπάλισμα: δηλαδή σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε το μέλι, ρίχνουμε μέσα την κανέλα και όταν είναι έτοιμο περιχύνουμε το μέλι πάνω στα ραφιόλια και τα σερβίρουμε.
Τα “ραφιόλια” της Πάρου έχουν πολλές ομοιότητες με τα “μελιτίνια” της Σαντορίνης. Οι διαφορές τους είναι:
1) στο ψήσιμο: τα “ραφιόλια” Πάρου τηγανίζονται στο τηγάνι, ενώ τα “μελιτίνια” Σαντορίνης ψήνονται στο φούρνο
2) στη μορφή: τα “μελιτίνια” Σαντορίνης είναι σαν καλαθάκια, ενώ τα “ραφιόλια” Πάρου είναι κλειστά μισοφέγγαρα.
Την συνταγή αυτή μας έστειλε ένας επισκέπτης της Ματιάς, τον οποίο και ευχαριστούμε πολύ!