1 μικρό μπαγιάτικο ψωμί ολικής αλέσεως
3 – 4 αυγά
1/2 κούπα κρέμα γάλακτος
1 κούπα γάλα
1 βανιλέτα με άρωμα πορτοκάλι ή 1 βανίλια και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουταλάκι κανέλα
Λίγα αμύγδαλα φιλέ
Λίγο βούτυρο για το άλειμμα
Μέλι
Κόβουμε το μπαγιάτικο ψωμί σε κύβους. Σε ένα μεγάλο μπωλ χτυπάμε πάρα πολύ καλά τα αυγά. Προσθέτουμε την βανιλέτα ή και το ξύσμα πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το χτύπημα. Στη συνέχεια προσθέτουμε την κανέλα, την κρέμα γάλακτος και τέλος το γάλα συνεχίζοντας το χτύπημα. Αλείφουμε με βούτυρο ένα ταψί (περίπου 20×20 cm). Βουτάμε τους κύβους του ψωμιού μέσα στο μείγμα των αυγών ώστε να βραχούν γύρω γύρω και τους στρώνουμε στο ταψί μας. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να βουτηχτεί όλο το ψωμί. Σκεπάζουμε το ταψί με διαφανή μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο να σταθεί για αρκετές ώρες ή ακόμη καλύτερα το αφήνουμε για την επόμενη ημέρα. Πριν ψήσουμε προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 175 βαθμούς, ξεσκεπάζουμε το ταψί και πασπαλίζουμε με το φιλέ αμυγδάλων. Ψήνουμε για περίπου 30-40 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα και να γίνει τραγανό στην κορυφή του. Σερβίρουμε αμέσως περιχύνοντάς το εδώ κι εκεί με μέλι.