3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 κούπα νερό
1 1/2 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι ζάχαρη
1/2 κουταλάκι ξηρή μαγιά
Λίγο καλαμποκάλευρο ή λίγο αλεύρι
Αυτό το ψωμί χρειάζεται περίπου ένα 24ωρο για να γίνει, οπότε προγραμματίστε το κατάλληλα.
Σε ένα μπωλ αναμειγνύουμε το αλεύρι με το αλάτι, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Προσθέτουμε και το νερό και ανακατεύουμε λίγο τη ζύμη με κουτάλι. Σκεπάζουμε την ζύμη με διαφανή μεμβράνη ή βαμβακερή πετσέτα και την αφήνουμε για 12-20 ώρες σε ένα μέρος ζεστό χωρίς ρεύματα αέρος.
Μετά από τις προαναφερόμενες ώρες, βάλτε τη ζύμη πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και χτυπήστε την λίγο με τα χέρια να πλατύνει. Στη συνέχεια κάντε της δυό τρία διπλώματα σαν να θέλετε να κλείσετε κάτι μέσα της και τοποθετήστε την με το “διπλωμένο” μέρος προς τα κάτω. Σκεπάστε ξανά και αφήστε την να ξεκουραστεί για μισή περίπου ώρα. Αλευρώστε τα χέρια σας και κάντε τη ζύμη σας μπάλα. Αλευρώστε την με λίγο καλαμποκάλευρο γύρω γύρω, ρίξτε επιπλέον λίγο ακόμη στην πάνω πλευρά και αφήστε την ξανά για δύο ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 250 βαθμούς και βάλτε μέσα τη γάστρα μαζί με το καπάκι της να ζεσταθεί πάρα πολύ καλά. Βγάζουμε τη γάστρα από τον φούρνο και προσεκτικά αδειάζουμε μέσα της την ζύμη. Σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε για μισή ώρα. Στη συνέχεια ξεκαπακώνουμε τη γάστρα και ψήνουμε για ένα τέταρτο της ώρας ακόμη για να πάρει όμορφο χρώμα. Αφήνουμε το ψωμί να κρυώσει πριν το κόψουμε σε φέτες. Καλή απόλαυση!